Dalija Orešković: HDZ je maligna tvorevina koja će nas kao državu, društvo i naciju uništiti

Predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković i glavni urednik portala Otvoreno Marijan Opačak gostovali su u petak u emisiji Zoom Zagreb na Z1 i progovorili o Milanu Kujundžiću, imovinskim karticama, sukobima interesa i drugim aktualnim temama u Hrvatskoj.

Ministar Kujundžić dva je puta neispravno ispunio imovinsku karticu pa se postavlja pitanje koliko je to težak zadatak.

“Ovisi što se pokušava sakriti. Meni osobno, kao osobi koja je sukreirala kako će ta imovinska kartica zapravo izgledati, i nije toliko veliki problem je li neko ispravno ispunio rubrike, pa taman to bio i ministar, mi se možemo naslađivati s tim kako netko ne zna ispuniti obrazac, ali to za mene nije krimen. Ono što je za mene krimen ovog ministra i čitavog niza ministara, Tolušić, Žalac, Kuščević, problem je to što je stečena imovina u nesrazmjeru sa zakonitim prihodima koje su te osobe na čitavom nizu javnih funkcija zarađivale”, poručila je Orešković i dodala:

“Koliko bedast i glup trebaš biti da ako shvatiš da ti u imovinskoj kartici trebaš prikazati one podatke o tvojoj imovini koje država već ima, čemu onda to skrivati? To kod građana i medija izaziva sumnju. Možda je upravo problem u tome što je izvor prihoda s kojim je ta imovina stečena došao na nekakav drugi transakcijski način, a ne putem plaće.”



‘Ministar Kujundžić je davno trebao dati ostavku’

“Događa se upravo što se događalo i kod gospodina Kuščevića. Nije problem u tome što ima, nego u tome što ne kaže istinu. Ako smo Vas već uhvatili, recite istinu., a on se cijelo vrijeme ukopava. Nije problem što će ministar reći nešto bahato novinaru, mi to svakako od njih očekujemo. Oni nikako da shvate da oni odgovornost snose isključivo prema građanima, a ne prema premijeru Plenkovića, svojoj stranci i slično. Apsurd je da se ministar kao srami, ali neće dati ostavku. Ministar Kujundžić je trebao dati ostavku još kad je umrlo ono dijete u Metkoviću ili onaj dečko u Zaprešiću. Trebali bi doći na razinu gdje će on iz moralnih razloga dati ostavku”, dodao je Opačak.

“Slažem se s tim da bi bilo minimalno za očekivati da će ministar ponuditi ostavku. Da smo mi jednom uređeno društvo, ostavka bi me zadovoljila. U ovom slučaju me ne bi zadovoljilo niti da kompletna Vlada podnese ostavku. Dobro uređeno društvo ima sustav koji otkrije sam da je službenom karticom plaćeno nešto što ne bi trebalo biti pa onda ima smisla da netko tko je napravio takvu bedastoću podnese ostavku. Što se kod nas događa? Čak i da ministar podnese ostavku, na njegovo bi mjesto sjeo netko drugi tko bi po svojim modelima ponašanja ostao isti, a sustav nije takav da to može kontrolirati niti institucije mogu onemogućavati malverzacije, pogodovanje i isisavanje javnog novca u nečije privatne džepove. Meni je to prvi problem”, pojasnila je bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

‘Vrijeme je da ministri postanu moralni i odgovorni’

“Taj sustav već imamo, nije problem u osmišljavanju sustava, ali ne postoji sustav koji je umrežen s ostalim, primjerice DORH-om, kako bi se to ubrzano moglo kontrolirati i rješavati. No, mislim da bi svakako trebali početi davati ostavke. Ovdje nema nikakvog morala. Problem je što je ministar uhvaćen u laži i cijela Hrvatska to zna i nakon toga je trebao sazvati press konferenciju i reći cijelu istinu i nakon toga ponuditi ostavku. Vrijeme je da ih mi kao narod počnemo kažnjavati za ovakve stvari na izborima, a i vrijeme je da i ministri, političari postanu odgovorni”, dodao je Opačak.

No, afera s nekretninama nije prva afera koja drma ovu Vladu pa stoga nije ni realno očekivati od ove Vlade moral.

“HDZ je za mene jedna maligna tvorevina koja će nas kao državu, društvo i naciju uništiti. Država je stvorena samo zato da bi je HDZ pokrao i razorio. Unazad nekoliko godina otkako je HDZ na vlasti, mi padamo sve niže prema indeksu korupcije. Korupcija je postala sveprisutna, sve jača i prožela je sve strukture društva i postala je nosiva kičma državne vlasti. Ne možemo očekivati nikakve promjene jer parlamentarna većina nije sastavljena od svega i svačega nego od političke trgovine i korupcije. Onog trena kada je HNS prešao iz opozicije u vladajuću stranku, a u Sabor je ušao na listi druge političke grupacije, prevario je izbornu volju građana. Rast žetončića u Klubu Milana Bandića također proizlazi iz dogovora, transakcija, kupovanja i pogodovanja koja je trebalo istražiti nadležno državno tijelo”, poručila je Orešković.

‘Nedostaje vertikalna odgovornost’

“Za ministra Kujundžića postavlja se čitav niz pitanja kako su tekla poslovanja i financijske transakcije u bolnicama, od javne nabave pa nadalje. U takvim institucijama u kojima se sve financira javnim novcem, ne postoji nikakav sustav nadzora. To nam je u potpunosti ispod radara. Velik izvor korupcije su lokalne samouprave i njihov pretjeran broj. Primjerice, Zagrebački holding ne kontrolira nitko”, dodala je.

“Kod lokalnih samouprava najviše nedostaje vertikalna odgovornost. Tu smo situaciju imali i s Kuščevićem. Zašto ne možemo kazniti općinsko vijeće? Onaj tko ima neku relativnu izvršnu vlast, on bude osuđen, zato što mora staviti svoj potpis”, objasnio je glavni urednik portala Otvoreno.

HDZ i SDP kao predvodnici korupcije

“Već 30 godina državom upravljaju dva politička kartela. Jedan je bio malo duže na vlasti, to je bio HDZ i njegovi pripadajući sateliti. Drugi politički kartel predvodi SDP. Tim strukturama nije u interesu da se u državu uvede red, vladavina prava i institucionalni okvir kakav bi trebao biti da se uopće možemo smatrati državom. Koncept države je od prvih dana pa do danas je tako složen da zapravo je vrlo plodno tlo i generira stalno jednu te istu i goru korupciju. Ali nije problem samo u toj političkoj trgovini u Saboru. Sjetimo se i trenutka kad je donesen tzv. Lex Agrokor. Problem je u tome što su financijske interesne grupacije pod okriljem noći kuckale na vrata premijeru i rekli mu kakav bi oni zahtjev htjeli kako bi se mogli dočepati nacionalne kompanije i isisati ono zdravo financijsko tkivo.”, rekla je Orešković.

Potreba za jakim civilnim društvom

“Problem kod nas je što nemamo jako građansko društvo koje će takve prijave podnositi DORH-u koji bi onda trebao obaviti svoj posao. Ne bih volio da bilo kakva komisija ili Povjerenstvo odlučuje o takvim stvarima jer se onda to može iskoristiti upravo za suprotne stvari. Ono ima dobru ulogu, ali radije bih da imamo jako građansko društvo koje će se okrenuti DORH-u”, pojasnio je Opačak.

“Nema demokracije bez jakog civilnog društva, bez građanske svijesti, bez medija. Ali, nemoguće je to imati ako ne postoje učinkovite i djelotvorne institucije. U Hrvatskoj ne razlikujemo gdje prestaje prevencija i ovlasti preventivnog tijela, a gdje počinje nadležnost Državnog odvjetništva. Afere s kojima se mi svakodnevno bavimo preklapaju se i u jednoj i u drugoj sferi”, poručila je Orešković i dodala:

“Povjerenstvo je danas zadnji bastion otpora koruptivnoj vlasti, ali njegova snaga i uloga su znatno oslabljeni. Tamo gdje prestaje nadležnost Povjerenstva trebalo bi se nadovezati Državno odvjetništvo, a trenutno na čelu Državnog odvjetništva imamo čovjeka čije je samosvijest manja od broja cipela koje nosi, jer da je ikakva, onda mu ne bi palo na pamet u HNK sjediti s Milanom Bandićem. Glavni čovjek u borbi protiv korupcije ne zna kako sačuvati vlastiti dignitet i povjerenje u rad tijela kojeg predstavlja. Protokol koji je napisan za vrijeme Tuđmana bio mu je važniji od osjećaja časti. “

Nedostatak povjerenja u sudove

“Prvi problem hrvatskih sudova su veliki korupcijski slučajevi. Prci problem proizlazi iz neujednačene sudske prakse, Vrhovni sud ne radi svoju ulogu. Danas bi se moglo strahovito puno napraviti po pitanju standardizacije i transparentnosti samog pravosuđa. Stanje u pravosuđu ide na gore, i to i nakon što smo ušli u EU. Ali nije cijeli sustav truo”, smatra Orešković.

“Možemo to usporediti i s političkom scenom. Što se radi u zadnjoj godini mandata osim što se lobira i priprema za izbore? Mislim da bi puno bolje bilo pomoću informatičkih alata i malo većeg angažmana Vrhovnog suda da se standardizira sudska praksa. Jednog dana kada će građani imati povjerenje u sustav manji broj će i dizati tužbe”, dodala je.

“Kujundžić je pojasnio da nisu bili dužni, da nije bilo problema s porezom pa ne vidim u tome kazneno djelo. Međutim, ako je njegova supruga i njena tvrtka bila u stečaju, ako je bila dužna državi, dobavljačima, a oni platili 100 tisuća eura sebi u džep, za to je predviđena zatvorska kazna od pet do deset godina”, naveo je Opačak.

“Ja sam na temelju svog stručnog znanja i iskustva napisala nacionalnu strategiju borbe protiv korupcije, jedan potpuno novi koncept u kojemu je po prvi put jedna od tema izmjena izbornog zakona. U tu strategiju sam uvela i smanjivanje broja županija, gradova i općina. U predsjedničkoj kampanji smo se sprdali s korupcijom, a nismo pričali kako je iskorijeniti. Do te mjere apatije, očaja i razočaranosti smo došli”, zaključila je Orešković.

Komentari