Dalija Orešković: Borg je nastao uz amen Bože Petrova koji je za ručicu vodao ljude po ministarstvima

screenshot

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom jedina je liderica oporbe koja se nije odazvala pozivu na sastanak Branka Bačića. Na Bačičevu izjavu ‘da nam treba malo skromnosti i poniznosti’, rekla je da njoj poniznosti ne nedostaje, dok je Saboru potrebna institucionalna kultura i pridržavanje propisanih pravila i reda.

“Osobno me nije pozvao gospodin Bačić nego netko u njegovo ime koga ne poznajem. Zatražila sam da se u e-mail dopisu objasni svrha i tematika”, rekla je.

Govori da se ustoličilo kao običaj, loša praksa da se kompletna država vodi na način da se bitne odluke dogovaraju izvan institucija – u kafićima, birtijama i restoranima, a onda institucije služe samo kao paravan za nešto što je dogovoreno negdje drugdje.

“Ponadala sam se da ćemo mijenjati praksu i Hrvatskom saboru vratiti ugled… Čini mi se da su svi skloni na poziv najjače parlamentarne stranke postupati u skladu s lošim praksama koje smo naslijedili iz nekih proteklih vremena… Kod nas se sve manje više dogovara ispod stola, netransparentno, na mišiće, međusobnim pogodbama… Sjetimo se samo zakona o Agrokoru.”



Danas je Grmoja potez Dalije Orešković, koja je najavila da neće doći na sastanak u Sabor, ocijenio neozbiljnim jer je riječ o uobičajenoj parlamentarnoj praksi, na što je rekla da Most ništa nije naučio ni nakon svih blamaža i štetnih poteza za hrvatsku političku scenu.

“Taj isti Grmoja i taj isti Most je doveo i stvorio Borg. Oni su bili ti koji su dovodili koga god su se sjetili s ceste i dali im priliku da u ime ove države kreiraju našu budućnost za što nisu imali nikakav legitimitet. Borg je nastao uz amen Bože Petrova koji je za ručicu vodao ljude po ministarstvima.”

“Saborski zastupnici postat ćemo u srijedu. Čemu srljanje”, pita se Orešković. Ako će se bitne odluke ponovno donositi ispod stola, rezultat će biti štetan, poručila je.

Rekla je da želi biti konstruktivna i pred saborskim zastupnicima reći koji odbori je zanimaju.

Što se Domovinskog pokreta tiče, licemjerno je, kaže Orešković, da opcija koja se zalaže za referendume kako bi se glas birača jače čuo u Sabor ne šalje onog koji je dobio najviše glasova, već onog koji će tamo biti sa 19 glasova, ali zahvaljujući stranačkom dogovoru, piše N1.

Komentari