Dalija Orešković: “Ako Ćorić doista uživa ugled, onda Hrvatska stvarno više nema što spašavati”

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Saborska zastupnica Dalija Orešković na N1 televiziji je komentirala političku situaciju kao i imenovanje Tomislava Ćorića za viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB).

Saborski Odbor za financije i državni proračun u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog da se za viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) imenuje Tomislav Ćorić, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Saborska zastupnica Dalija Orešković rekla je da ne zna ima li spornije osobe za to mjesto od Ćorića.

“I ministar i drugi, pa i netko tko će postati viceguverner, treba biti stup društva. Ti ljudi donose odluke o kojima ovisi kvaliteta naših života pa i naša sudbina. Nama su ti stupovi društva truli, a izvor leži u Saboru i saborskoj većini. O Ćoriću se raspravljalo na Odboru za imenovanja. Ne mogu dočarati tu gluhu sobu u kojoj jedina govorim prisutnim HDZ-ovcima koji su hvalili Ćorića. Nije dovoljno formalno posjedovati predispozicije za neku javnu dužnost. Osnovni preduvjet je i da se radi o osobi za koju javnost vjeruje da to neće raditi na štetan način. Ne znam možemo li naći sporniju osobu od g. Ćorića. Ako Ćorić doista uživa ugled među profesorima i studentima, onda Hrvatska stvarno više nema što spašavati”, rekla je Orešković.



“Utječe li premijer na neovisna tijela kaznenog progona budući da je u čestim razgovorim s državnom odvjetnicom”, pitala je Orešković i dodala: “Što se tiče Vjetroelektrana, pitanje je je li i Ćorić jedan od onih za koje je DORH dobio nalog da ih se ne dira.”

Komentirajući aferu s novim ministrom graditeljstva Ivanom Paladinom rekla je:

“Da Paladina i ne ode, javnost je već uvjerena da ovdje nešto doista nije u redu. Problem je u tome što je Plenković očistio prepreke – tko će istraživati Paladinu i ostale?”

Raspolaganja državnom imovinom nema. Nitko ne može utvrditi nedostaje li nešto, zaključila je

 

Komentari