Cvrtila: Gradonačelnik je već danas trebao dati ostavku, u sljedeća 24 sata izlazi još jedna snimka

Screenshot N1

Direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila koja je izašla u javnost sa snimkama koje kompromitiraju lokalne vlasti u Kutini komentirala je situaciju i optužbe.

“Od mene se tražilo da zapošljavam po političkom ključu, nalogodavac je bio predsjednik Gradskog vijeća (Davor Kljakić), a ponekad u tome svemu i gradonačelnik Zlatko Babić. To bio najčešće funkcuionralo da bi Kljakić bio nalogodavac, a prethodno je s Babićem sve dogovorio. Ponekad bismo kasnije svi zajedno sjeli i još to komentirali”, rekla je Cvrtila za N1.

‘Kutina je mali grad, ako te politika uzme za zub, posao nećeš naći godinama’

Zašto se odlučila progovoriti tek nakon tri godine?

“To je izuzetno teško. Takvih razgovora je bilo mnogo. Vršio je (Kljakić) na mene pritisak, da sam loša, da narušavam političku poziciju HSLS-a, govorio mi je da zažmirim, stanem na loptu i na takav način je usađivano meni u psihu da sam negativka i da radim loše. Stalno mi je prijetio da ću ostati bez posla i neću naći novi. Kutina je mali grad, ako te politika uzme za zub, posao nećeš naći godinama. Bojala sam se za egzistenciju”, rekla je Cvrtila..



Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić (HDZ) odbacio je u optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani i da svom radu nema mrlje koja bi mogla naštetiti HDZ-u, njemu ili njegovoj obitelji.

Babić je također rekao da su njemu dolazile zaposlenice Eko Moslavini koje su govorile da im je Cvrtila na prevaru podmetnula ugovore i promijenili status, iz odnosa na neodređeno u odnose na određeno, a nakon toga im se zahvalila.

“On (Babić) jako dobro zna jer je u Skupoštini tvrtke, da smo 17. veljače 2020. na sjednici Skupštine donijeli odluku da će se sortirnica razmonitrati, da je više neće biti. Tri djelatnice su tamo bile koje su trebale dobiti poslovnouvjetovani otkaz. Pritiscima Kljakića i Babića, djelatnice su dobile novi ugovor o radu, umjesto poslovnouvjetovanog otkaza jer su tehnološki višak, ja sam dobila nalog da im moram dati neko drugo radno mjesto. One su dobile ugovor na određeno za sasvim drugo radno mjesto i on je traja šest mjeseci, a sve su imale po 90 radnih dana na čekanju posla i primale punu plaću”, pojasnila je Cvrtila.

‘Kajtazi je zvao odmah drugi dan, da pita zašto njegov radnik ne radi’

Odbacuje gradonačelnikove optužbe da je “na piku” imala SDP-ovce i pripadnike nacionalnih manjina.

“U tvrtci rade dva radnika romske nacionalnosti koje je upravo gradonačelnik Babić preporučio da zaposlim i oni rade dan-danas. Ono što je bilo, u vrijeme korone, bila je uputa gradonačelnika da napravimo dva tima radnika na kantama kako se ne bi ugrozio proces odvoza otpada i tada se uključio i zastupnik Veljko Kajtazi, odmah drugi dan, da pita zašto njegov radnik ne radi, je li dobio otkaz. Druge situacije u tvrtci nije bilo”, rekla je Cvrtila.

“Mislim da je gradonačelnik danas trebao govoriti prvenstveno o trgovanju utjecajem i kupovanju vijećnika, o kaznenim djelima, političkom utjecaju na direktora čime se tvrtki napravila šteta od 2,4 milijuna kuna. Moj politički put s ovom temom nije važan”, rekla je Cvrtila.

‘Gradonačelnik ima vlast u vertikali do samog vrha, može utjecati i na druge državne institucije gdje bih se ja javila na posao’

Najavila je da će u 24 sata izaći još jedna snimka, a smatra da je gradonačelnik već danas trebao dati ostavku.

“Naravno da sam pod pritiskom zbog prisutnosti teme u medija, ali što se tiče okoline, ima mnogo ljudi koji mi daju podršku. Što politika može napraviti čovjeku, može dati otkaz… Znamo da je i kroz druge institucije isprepletena politika. Ovdje se radi o gradonačelniku koji ima vlast u vertikali, do samog vrha. Ako će htjeti imati utjecaj na neke druge državne institucije gdje bih se ja javila na posao, normalno da bi mogao utjecati”, kaže Cvrtila.

Slučaj neki uspoređuju s bivšim gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom koji je zbog pokušaja kupnje vijećnice završio i u zatvoru.

“Pratila sam taj slučaj, on je samo pokušao ponuditi mito HDZ-ovoj vijećnici. Ovdje se već radi o tome da je djelo izvršeno i novo ponuđeno. Mislim da je ovo čvršći slučaj”, smatra Cvrtila.

Na pitanje ima li povratnih informacija iz DORH-a rekla je da o tome ne može govoriti.

Rekla je i da očekuje rekaciju HDZ-a.

“Očekujem reakcije s vrha i sankcije s vrha”, zaključila je.

Komentari