Cvrtila: Eskalacije će sigurno biti, ali Iran neće direktno srljati u sukob s SAD-om

Mnoštvo ljudi na ispraćaju iranskog generala Qassema Soleimanija u Bagdadu palilo je američke zastave te uzvikivalo protuameričke i protuizraelske slogane, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost. Popularni general Soleimani bit će pokopan u utorak u rodnom gradu. Obnašao je dužnost zapovjednika Quds postrojbi, dijela Iranske revolucionarne garde zaduženog za operacije u inozemstvu.

Likvidaciju je američki predsjednik Donald Trump nazvao besprijekornom akcijom američke vojske. Iranskog generala optužio je za planiranje velikog napada na Amerikance. Samo dan nakon atentata na Soleimanija, u subotu je jedna raketa pala kod američkog veleposlantva u Bagdadu i još dvije u iračku zračnu bazu u kojoj su smješteni američki vojnici. U napadima nije bilo žrtava.

”Iran neće srljati u sukob”

Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila za Dnevnik Nove TV kazao je da će eskalacija sigurno biti. ”Ovo je jedan događaj koji će preokrenuti i ubrzati eskalaciju koja je već bila na djelu unazad godinu dana otkad je SAD izašao iz sporazuma o nuklearnom naoružanju”, smatra Cvrtila.

Dodaje da se u ovom slučaju može govoriti o strateškom incidentu, ”s obzirom na važnost generala u okviru vojne i političke hijerarhije samog Irana i uloge koju je imao na Bliskom Istoku gdje je povezivao protivinike SAD-a”.



Stručnjak ističe da je atentatom nanesena velika šteta Iranu, no smatra da se zbog toga neće smanjiti podrška Irana, primjerice, Bašar al-Asadu i drugim paravojnim formacijama. ”Dapače, čini mi se da će ta podrška biti još veća jer Iran neće direktno srljati u sukob s SAD-om, ali će sigurno koristiti svoje različite saveznike diljem Bliskog Istoka da nanose određenu taktičku štetu i šalju poruku Sjedinjenim Američkim Državama”, objašnjava Cvrtila.

”Čini se da je odluka donesena u trenutku”

Geopolitičar kaže da je u ovom slučaju teško prepoznati koja je strategija SAD-a. ”Čini se da je to trenutak u kojem je donesena odluka, a da se nije dobro promisilo što će biti nakon toga. Ako se želi deeskalirati odnos na Bliskom Istoku i izvući iz angažmana, onda ne radite ovakve stvari. A predsjednik Trump cijelo vrijeme govori da se želi povući s Bliskog Istoka. Sada je napravio nešto zbog čega će se baš morati angažirati, a štete bi mogle biti velike”, istaknuo je Vlatko Cvrtila i dodao da se cijene nafte nakon posljednje eskalacije sukoba vjerojatno neće drastično mijenjati, piše Dnevnik.hr.

Komentari