Cvijeće, svijeće i sv. mise u znak sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se u ponedjeljak. Taj će se dan obilježiti i u Hrvatskoj i to na zagrebačkom groblju Mirogoj gdje će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, upaliti svijeće kao znak sjećanja na žrtve.

Medved je izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Svijeće će upaliti kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovat će na obilježavanju u Macelju na grobnici uz Spomen – crkvu Muke Isusove uz obraćanje predstavnika Udruge Macelj 1945. te polaganje vijenaca i paljenje svijeća, a potom kod križa u Lepoj Bukvi.

Tamo će se ministar Božinović prigodno obratiti prisutnima te zapaliti svijeće u spomen stradalima. Nakon toga će obići lokaciju Križanov jarek, a komemoracija će završiti Svetom misom koja će se za Maceljske mučenike, žrtve komunističkog poraća 1945. godine, služiti s početkom u 12 sati u Župnoj crkvi Navještenja BDM u Klanjcu.



Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković položit će vijenac i zapaliti svijeću u 10 sati kod Spomen ploče Vlade Republike Hrvatske i zatočenika logora na otoku Sveti Grgur, a u 11 sati kod Spomen ploče Vlade Republike Hrvatske na Golom otoku.

Komentari