ČUDAN PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA Liječnici obiteljske medicine nezadovoljni jer smatraju da se u potpunosti narušava povjerljiv odnos liječnik – pacijent

Twitter

Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se odnosi na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača je na stolu mada se prije nije o tome razgovaralo, a obiteljski liječnici su vrlo nezadovoljni tim izmjenama. Oni se oštro protive usvajanju promjena tog zakona jer smatraju da se u potpunosti narušava povjerljiv odnos liječnik – pacijent, piše Večernji list. 

Naime, prema tim izmjenama uvela bi se obveza da izabrani obiteljski liječnik, uz zabranu vozaču da privremeno upravlja vozilom zbog trenutačnog zdravstvenog stanja, o tome odmah obavijesti policiju.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom) u otvorenom pismu predlaže da obavijest/upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta tako da ga liječnik zavede u medicinskoj dokumentaciji, dok bi liječnik bio dužan dostaviti to upozorenje na uvid samo na policijski zahtjev.

“Sam pacijent odnosno vozač u tom slučaju imao bi mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja motornog vozila za vrijeme trajanja upozorenja, jednako kao što je to dužan činiti kada ima alkohola u krvi”, piše u pismu dr. Nataše Ban Toskić, predsjednice KoHom-a.



Iz KoHom-a upozoravaju i na to da je ovakav prijedlog u koliziji s odredbama koje propisuju da zdravstvenu sposobnost vozača može vještačiti isključivo medicina rada.

Liječnici smatraju da je diskriminatoran jer obvezuje samo izabrane liječnike pa će se imućniji građani, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, sve više odlučivati za liječenje kod privatnih liječnika, piše Večernji list.

Komentari