CROBAROMETAR HDZ najpopularniji, SDP u slobodnom padu; ‘Možemo’ je i dalje hit među biračima

HDZ s potporom od 33,1 posto ima jedan od jačih rejtinga među biračima posljednjih godina. Čak je veći nego prije mjesec dana i izbora. Koliko je ta stranka jaka, najbolje pokazuje zaostatak SDP-a, koji trenutačno vodi Zlatko Komadina.

SDP je u slobodnom padu s potporom od 16,4 posto. To je za stranku, koja u rujnu bira novog predsjednika ili predsjednicu, jedan od najlošijih rejtinga od kada se provode istraživanja.

“Možemo” je i dalje hit među biračima i uživa potporu od 8,6 posto. Potpora im ne raste, ali i ne pada i samo je pitanje što će se s tom strankom događati sljedećih mjeseci i hoće li i koliko iskoristiti krizu u SDP-u.

MOST je stabilan 4. izbor među biračima s potporom od 7 posto.

Domovinski pokret prije izbora bio je treći, a sada je tek peti zbor i može računati na potporu od 6,1 posto. I ta je stranka zapravo od izbora u padu.

Koje stranke ne prelaze prag?

Pametno je s 3,4 posto daleko ispod izbornog praga, ali imaju zastupnicu. IDS na postojanih 2 posto i Stranka s imenom i prezimenom Dalije Orešković je na 2 posto potpore. Živi zid sada je spao na 1,7 posto. A po 1,5 posto imaju HSS, ali i HSU. HNS je na 1 posto. Ostale stranke od ljevice do desnice zajedno imaju 5,8 posto. Pa tako Radnička fronta ima 0,3 posto, GLAS 0,2 posto, HRAST 0,2 i Hrvatski suverenisti 0,2 posto. Neodlučnih je 9,9 posto.

Predsjednikovu politiku većina podupire

Predsjednik Milanović, nakon blagog pada potpore za svoj rad, u kolovozu opet dobiva potporu. Tako sada 51 posto građana o njemu misli pozitivno, a njih 38 posto misli negativno, ne zna 11 posto.

Političarima raste popularnost

Zanimljivo kako većini političara raste popularnost. Ovaj put prvi na ljestvici je Andrej Plenković. O njemu pozitivan dojam ima 58 posto, a negativan 34 posto ispitanika. Na drugom je mjestu predsjednik Milanović o kojem pozitivan dojam ima 56 posto, a negativan 36 posto.

Božo Petrov treći je na listi popularnih s 45 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i njih 39 posto koji o njemu imaju negativan dojam. Dalija Orešković može računati na 40 posto građana koji o njoj misle pozitivno, a njih 33 posto ima negativan dojam. Gordan Jandroković peti je na listi i o njemu 37 posto građana misli pozitivno, a njih 43 posto negativno. Šesti na listi popularnih je Miroslav Škoro o kojem pozitivan dojam ima 32 posto, a negativan njih 58 posto.

Dobro su prošle i tri institucije

Iako su u kolovozu radile malo, kod građana su tri institucije ocijenjene i bolje nego prije mjesec dana. Tako Ured predsjednika dobiva školskim ocjenama 2,9 ili „trojku“, odmah iza njega je Vlada s ocjenom 2,7 ili „trojkom“ i na kraju Hrvatski sabor s ocjenom 2,3 ili „dvojkom“, prenosi Dnevnik.hr. 

Komentari