COVID dodatak koji umirovljenici traže već godinu, dana će biti isplaćen dva tjedna pred izbore

Andrej Plenković/Goran Stanzl/PIXSELL

HDZ je danas održao posljednju sjednicu Predsjedništva prije nego Vlada u srijedu raspiše lokalne izbore. Hrvatska stranka umirovljenika u ponedjeljak je postigla dogovor s HDZ-om o COVID dodatku na mirovine.

“COVID dodatak umirovljenici traže već godinu dana. Isplata će biti dva tjedna pred izbore pa zaključite. I dok su neke zemlje umirovljenicima dodatke davali već i u prvom valu, Vlada Republike Hrvatske se za to odlučila sada. Naime, oni s manjom mirovinom dobivat će više, a koji imaju više dobit će manji dodatak. Zasigurno je za mnoge umirovljenike taj novac egizstencijalno bitan i oni će ga primiti. No ni ova Vlada, kao ni prethodna nisu napravile dubinsku reformu.

Stotine milijardi kuna daje se u socijalne transfere, uglavnom i za umirovljenike. Nikada nije uveden imovinski dohodovni cenzus s kojim bi se možda riješili oni umirovljenici kojima takva pomoć ne treba, od onih koji su uistinu socijalni slučaj.

Podsjetimo, HSU su sredinom 2000. godine uspio isposlovati povrat duga u vrijednosti nekoliko milijardi kuna. Sada su uspjeli isposlovati ovaj COVID dodatak, zajedno s umirovljeničkim udrugama.



HSU je tako prva stranka koja je bila u Restart koaliciji i ima jednog zastupnika, a sada su postigli dogovor s Vladom HDZ-a”, komentirao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

”Što se tiče HSU-a, oni imaju svog predsjednika i vodstvo pa vi njima postavite pitanje”, kazao je premijer Andrej Plenković na Bagino pitanje hoće li biti češće suradnje Hrvatske stranke umirovljenika s HDZ-om. Iako je HSU danas zadovoljan postignutim dogovorom, Plenković je kazao kako je HSU i u prošlom mandatu na niz tema bio uz HDZ.

Može li se to nastaviti, Plenković je Bagu uputio na Veselka Gabričevića. ”On je krasan i ozbiljan čovjek. Vodi računa o umirovljenicima. Naravno da je zadovoljan, kako ne bi bio”, utvrdio je premijer i kroz smijeh kazao kako je velik broj ljudi također zadovoljan. ”Ima možda neki koji nisu, ali ovi jesu”, nadovezao se Plenković.

“Ovi izbori su izbori Andreja Plenkovića, s obzirom na to da je sada stranka u njegovim rukama. U Osijeku i Splitu HDZ ima neke šanse, u Zagrebu i Rijeci gotovo nikakve. HDZ-u su važne neke njihove utvrde, Slavonija i Dalmacija. U odnosu na 2017., HDZ-u se sada pojavilo nekoliko stranaka koje ulaze u njegovo biračko tijelo. U utrci će HDZ-u predstavljati problem činjenica da, primjerice u Vukovarsko-srijemskoj županiji, postoji više stranaka od centra prema desnici koje uzimaju glasače”, istaknuo je zaključno Bago za Dnevnik Nove TV.

 

Komentari