ČOVIĆ: Pokušaj ostvarenja unitarnog kroz priču o građanskom je najbolji put da se sruši BiH

Foto: Damir Krajač/Cropix

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak kako očekuje da će državni Dom naroda prihvatiti izmjene izbornog zakona koje su predložile hrvatske stranke, nakon što je ustavni sud odbacio priziv bošnjačkih izaslanika o povredi vitalnog interesa Bošnjaka. Čim dobijemo odluku zakazat ću sjedicu i uvjeren sam da će te izmjene zakona proći, rekao je Čović novinarima nakon sjednice vodstva HNS-a BiH.

Ustavni sud BiH je u četvrtak zaključio kako prijedlog izmjena izbornog zakona nije štetan po vitalne nacionalne interese Bošnjaka.

– Odluka vrlo jasno govori da ovo ne može biti ugrožavanje interesa bošnjačkog naroda kada je u pitanju prijedlog kojega smo mi dostavili u parlament kada je u pitanju način biranja Predsjedništva BiH i Doma naroda. Ja sam siguran da ćemo javnosti pokazati kako je naš prijedlog dobar i korektan, dodao je Čović, ujedno predsjedavajući gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

No, da bi izmjene stupile na snagu morao bi ih prihvatiti i Zastupnički dom Parlamenta BiH, što nije realno jer su tamo dominantne bošnjačke stranke. HNS-ovim prijedlogom izmjena izbornog zakona nastoji se provesti presuda ustavnoga suda u predmetu Ljubić kako bi se izbjeglo da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate prilikom biranja članova Predsjedništva BiH i zastupnika u domovima naroda federalnog, odnosno državnog parlamenta.



Čović je izjave bošnjačkog čelnika Bakira Izetbegovića o Hrvatima kao manjini nazvao ‘džihad politikom’. Izetbegović je u četvrtak optužio HNS-a BiH i HDZ za spregu sa srpskim strankama na štetu Bošnjaka i dodao većinske hrvatske stranke ne mogu imati jednak utjecaj u vlasti kao bošnjačke koje imaju daleko veći broj zastupnika u donjem domu državnog Parlamenta.

– Što se tiče ‘džihad politike’ koja se ugradila u kampanju, ja je ne želim komentirati. On o manjinama već duže vremena priča, vidi da mu je po puno elemenata isteklo vrijeme vođenja politike na način kako je vodi, rekao je Čović.

Dodao je da Izetbegović tako negira ustav i postojanje gornjeg Doma naroda koji je nacionalno koncipiran i u kojemu sva tri naroda imaju jednak utjecaj.

– Predstavnicima međunarodne zajednice rekao sam da prikriveni pokušaj ostvarenja unitarnog kroz priču o građanskom je najbolji put da se sruši BiH. To je najozbiljniji udar na BiH i rušenje ustavnoga poretka, istaknuo je Čović.

Potvrdio je da će se opći izbori održati 2. listopada i odbacio optužbe domaćih i međunarodnih dužnosnika na njegova ministra financija Vjekoslava Bevandu za blokiranje financiranja izbora.

Komentari