Ćosić: Hrvati da bi se zaštitili od agresije koja im je prijetila osnovali su Herceg Bosnu

FENA

Osnivanje Herceg Bosne bio je razuman i logičan potez u vremenu početka rata u Bosni i Hercegovini, kazao je predsjednik Vlade Županije zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić na okruglom stolu „Povijesni kontekst utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” održanom u Širokom Brijegu u povodu 30. obljetnice utemeljenja HZ Herceg-Bosne.

– Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala je jer su to zahtijevale okolnosti. Središnja vlast u BiH je bila nemoćna zaštititi državu i njene građane od agresije. Hrvati da bi se zaštitili od agresije koja im je prijetila osnovali su u studenom 1991. godine Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, kako bi organizirali život i obranu na tom prostoru koji je bio potpuno izvan jurisdikcije središnjih vlasti u Sarajevu – kazao je Ćosić.

Upozorio je kako „falsificiranje historiografije indoktrinira mlade ljude”.

– Treba posvetiti pažnju stvarnim činjenicama, a ne fabricirati događaje, jer to ne donosi ništa dobro. Mi vrlo dobro znamo što je značila Herceg Bosna, to znaju i svi ostali, ako to žele priznati. Međutim, neke nove politike pokušavaju iskriviti sliku i proglasiti nepoželjnima sve one politike koje nisu kompatibilne tom konceptu građanske Bosne i Hercegovine – kazao je Ćosić.


Po njegovim riječima, pokušaji unitarizacije i brisanja nacionalnih identiteta najviše škode upravo Bosni i Hercegovini.

– Takve ekstremne opcije treba odbaciti i okrenuti se traženju unutarnjeg konsenzusa ako želimo ovu Bosnu i Hercegovinu učiniti samoodrživom i naprednom jer nijedna država ne može funkcionirati pod bilo kakvim mehanizmima prisile – ustvrdio je predsjednik Vlade ŽZH.

Vladimir Šoljić, koji je u ratnim danima bio ministar energetike, industrije i rudarstva, a potom i ministar obrane HR HB, naglasio je kako je osnivanje Herceg Bosne bilo od presudne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima.

– Da nije bilo Herceg Bosne u ratu se Hrvati ne bi mogli obraniti. Hrvati mogu biti ponosni, a jasno je da ima krajeva i ljudi koji su pretrpjeli velike gubitke i obiteljske tragedije. Međutim, Hrvati su pobjednici u ratu, stvorena je hrvatska država i prvi put su Hrvati na jednoj strani. Prvi put su Hrvati nakon dugih stoljeća ratovali za svoj interes, a ne za tuđi i možemo biti ponosni na vrijeme koje smo živjeli tada. Bošnjačka politika je kalkulirala i htjeli su dobiti državu na sukobu Hrvata i Srba. Međutim, Hrvati su na vrijeme shvatili da se trebaju braniti i to su vrlo uspješno učinili – dodao je Šoljić.

(FENA)

Komentari