Ćorićevi direktori predali mandate, Butkovićevi i Marićevi nisu

Darko Tomas / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u nedavnom je pismu ministrima sugerirao da daju naputak članovima nadzornih odbora državnih tvrtki da stave mandate na raspolaganje, dok je za predsjednike i članove uprava tvrtki dao preporuku da naprave isto, ali nisu to bili obvezni, piše Jutarnji list.

Svi članovi nadzornih odbora (NO) državnih tvrtki dali su svoje mandate na raspolaganje, doznajemo, to su uostalom bili dužni i prema Zakonu o primopredaji vlasti, no nisu svi ministri poslušali preporuku premijera da to isto zatraže i od uprava tvrtki.

Tako je, kako doznajemo, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dao naputak vodećim ljudima državnih tvrtki u svom resoru da daju mandate na raspolaganje, i svi su ga poslušali. U Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD), koji je u ingerenciji MUP-,a direktori su sami dali mandate na raspolaganje, dok ministar prometa Oleg Butković šefovima tvrtki u svom resoru to nije naložio, ni u Fini to nije zatražio ministar financija Zdravko Marić, kao ni u Hrvatskim šumama ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prema podacima koje smo prikupili od najvažnijih državnih tvrtki, predsjednik i članovi uprava HEP-a, Narodnih novina (NN) i AKD-a dali su svoje mandate na raspolaganje, dok od šefova željezničkih tvrtki, Jadrolinije, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC), Croatia Airlinesa i Hrvatske pošte to nije ni zatraženo.



U Fini, HŽ Putničkom prijevozu, HŽ Infrastrukturi, Jadroliniji, Hrvatskim šumama, HC-u, HAC-u, Croatia Airlinesu, Hrvatskoj pošti mandate su na raspolaganje stavili članovi nadzornih odbora, ali ne i članovi uprava, donosi Jutarnji list.

Komentari