Ćorić za saborskom govornicom izvadio plastične čaše, tanjure i slamke kako bi ilustrirao što će biti uskoro zabranjeno

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u Saboru je predstavio novitete u Zakonu o gospodarenju otpadom.

“Ovo je najkompleksniji zakonski akt koje je ministarstvo imalo priliku donijeti u proteklih nekoliko godina”, rekao je Ćorić dok je iznosio izmjene zakona.

Odgovarao je i na replike zastupnika, jedna od njih bila je i ona Hrvoja Zekanovića.

“Ne radi se samo o Hrvatskom saboru, radi se i o ministarstvima. S obzirom na koronamjere, ne hrane se ljudi više u restoranu nego u svojim uredima. Radi se o tonama otpada koji se ne razvrstava. Radi se o stiroporskoj posudi, radi se o vrećici, radi se o jednokratnom priboru. Od glave riba smrdi i trebalo bi krenuti o ministarstava i Sabora da pokažemo primjerom kako se to radi”, rekao je Zekanović.



Na njegovu repliku Ćorić je odgovorio kako se te ’tisuće tona otpada’ rješavaju ovim zakonom. uz to je iz vrećice, koju je imao kraj govornice, izvadio plastične tanjure i stiroporsku posudu. ‘Ovo smo upravo ovim zakonom riješili’, rekao je.

Na to je Gordan Jandroković rekao: “Moram sada pustiti ministra da pokaže što će sve biti zabranjeno”, a Ćorić je na to pokazao još i plastične čaše i slamke te pokazao zastupnicima. “Ja sam siguran nakon što svi podržite zakon da o tome više nećemo morati pričati”, rekao je Ćorić.

Inače, spomenutim zakonom se do 2035. određuju novi, viši ciljevi odvajanja i recikliranja otpada – 65 umjesto 50 posto i novi niži ciljevi za odlaganje otpada – 10 posto. Uz to se zakonom zabranjuje da se na tržište stavljaju određeni jednokratni plastični proizvodi poput slamki, pribora za jelo, štapića za uši i sličnog.

Uz to, od 1. siječnja 2022. godine zabranjuje se i prodaja laganih plastičnih vrećica za nošenje. Izuzetak će biti vrlo lagane plastične vrećice koje se koriste isključivo iz higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu, kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane, prenosi N1.

Komentari