Ćorić s Plenkovićem posjetio 3. maj: Brod ćemo napraviti sami i postići bolju cijenu

Screenshot/RTL

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić danas su stigli u Rijeku gdje su razgovarali s Edijem Kučanom i ostalim pripadnicima brodogradlišta 3. maj, a dali su i izjavu za medije.

Plenković u Rijeci

Jedna od tema razgovora bio je i model vraćanja naplate preostalih odgođenih vjerovničkih potraživanja koja iznose oko 104 milijuna kuna. Podsjetimo, riječki 3. maj jedva je izbjegao stečaj zahvaljujući vladinim jamstvima, iako je stečaj u matičnom društvu, nekadašnjem holdingu Uljanik d.d. pokrenut 2019. i ide prema svom završetku.

Ipak, to za brodogralište nisu toliko dobre vijesti. To ne znači da može izbjeći zamkama stečajnog zakona. Navodno su Bugari i Nijemci iskazali interes za 3. maj nakon što je Uprava potkraj srpnja oglasila prodaju 88 posto dionica. Ipak, za sada još uvijek nije poznat interes ulagača. No, valja pričekati do 27. kolovoza do kada je ostavljen rok za dostavu pisama namjere.

Izjava Ćorića

Ćorić je istaknuo da je 3. maj nakon problema u koje je upao sada pokazao smjer kojim treba ići. “Imamo preko 800 zaposlenika. U narednom razdoblju država neće trebati investirati i to je smjer kojim želimo ići”, rekao je ministar, dodavši da su sada orijentitrani na završetak brodova.



“Država je dala jamstva jer smo shvatili da cijena ponuđena od investitora nije dovoljna da se pokrije troškovna komponenta. 3. maj napravio bi sebi jalovu uslugu tim dilom. Brod ćemo napraviti sami i postići bolju cijenu”.

Ćorić je svoj intervju zaključio s izjavom o Bljesku i Oluji: “Siguran sam da ne treba propitivati odgovornost ljudi navedenih u tom zahtjevu za pravnu pomoć. Oslobodilačke akcije koje je RH i naša vojska vodila tijekom Domovinskog rata moraju biti na ponos svima nama i to stalno treba imati na umu”, rekao je Ćorić.

Komentari