Ćorić: Premijer nikada nije dao nalog niti za zatvaranje rafinerije Sisak niti za slanje nafte prema Mađarskoj

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Saborsko antikorupcijsko vijeće za sutra je zakazalo javno saslušanje vezano uz upravljanje Inom.

Jedan od prozvanih, bivši ministar Tomislav Ćorić, u razgovoru za Dnevnik HRT-a, kaže da neće doći na sjednicu. Ističe i da u memorandumu o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku nema ništa sporno te da je zatvaranje Rafinerije Sisak bio opravdan potez.

“Premijer Andrej Plenković nikada niti u jednom trenutku nije dao nalog niti za zatvaranje rafinerije Sisak niti za slanje hrvatske nafte prema Mađarskoj. Memorandum je potpisan u kolovozu 2018. i njime je bilo dogovoreno, odnosno načelno podržano od strane Ine i Janafa suradnja na nekoliko polja, a jedan od njih je povezivanje Sisačke rafinerije s Janafovim terminalom u Sisku”, rekao je Ćorić.

Istaknuo je i kako predstavnici MOL-a nisu lobirali da se taj memorandum potpiše.



“Taj memorandum iz perspektive Ine je komuniciran kao logičan. Ini je trebao dodatni manipulativni prostor za naftu, a s druge strane Janaf tim memorandumom, izgradnjom cijevi između skladišta terminala u Sisku dobio je potencijalno veći protok kroz svoj naftovod”, rekao je.

Kaže da neće sutra doći
Upitan je kako je to dobro za Hrvatsku s obzirom na to da se ovakvim dogovorom povećava prihod i dobit MOL-a, jer će se nafta proizvoditi u njihovim rafinerijama, a gasi se sisačka rafinerija.

“U trenutku kad sam preuzeo funkciju ministra zaštite okoliša i energetike, sisačka rafinerija radila je na razini kapaciteta od 30 posto, a riječka nešto više od 70 posto.

Gašenje sisačke rafinerije odluka je Ine koja je na taj način, prije svega, htjela izbjeći daljnje ponavljanje negativnih poslovnih rezultata koji su kreirani radom sisačke rafinerije i koncentraciju prerade nafte na području rafinerije u Rijeci koja svojim kapacitetima i više premašuje potrebe hrvatskog tržišta”, istaknuo je Ćorić dodavši kako su takve odluke bile racionalne.

Istaknuo je i kako se neće odazvati na sutrašnje javno saslušanje koje je zakazalo Saborsko antikorupcijsko vijeće.

“Ja prije svega poštujem instituciju Hrvatskog sabora, ali sutra i prekosutra sam odsutan iz RH, ali da to i nije slučaj, ta rasprava je organizirana kako bi se raspravile lažne teze u tjedniku koji tjednima širi laži u kontekstu Ine odnosno rubnih pitanja, a s druge strane tu raspravu bi trebao voditi čovjek koji nema niti moralni niti ljudski kredibilitet da to čini. Ja na tom mjestu nemam namjeru sudjelovati”, rekao je Ćorić potvrdivši da misli na Nikolu Grmoju.

 

Komentari