Ćorić: Poduzetnici će nakon što se Vlada i Stožer oglase, planirati kako će funkcionirati. Asistencija će biti onolika koliko ćemo smatrati da je potrebno

Tomislav Ćorić/Luka Stanzl/PIXSELL

Hoće li posljedično u lipnju ukinuti mjere za pomoć poduzetnicima i dalje je nepoznanica. I to unatoč tomu što je agencija Fitch uz zadržavanje investicijskog rejtinga sugerirala da se mjere pomoći nastave kako bi se sačuvala radna mjesta.

Na pitanje Zašto se svakog mjeseca čeka zadnji tren s objavom hoće li se mjere nastaviti, pa tako i za lipanj ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je kako se tijekom svakog mjeseca analizira situacija. “Donose se nove epidemiološke mjere. Produljenje mjera za lipanj, Vlada je tu već nekoliko mjeseci. Naša pomoć će biti tu”, rekao je.

Na upit koliko mi imamo fiskalnih kapaciteta da možemo mjerama poticati gospodarstvo dok god treba čuvati radna mjesta i zdravlje građana

“Postoji kapacitet, potvrđuje činjenica što je FITCH potvrdio rejting. Znači da smo kredibilni, da naša politika ekonomska otvara prostor za zaduživanje. Naš rast otvara prostor oporavku gospodarstva, ali i zaduživanjem”, rekao je Ćorić.



Koja obećanja gospodarstvenici mogu očekivati do kraja ljeta?

Dodao je kako poduzetnicima ne treba davati obećanja na više mjeseci.

“Obećanja ne trebaju se davati na više mjeseci, ti ljudi planiraju posao, oni će nakon što se Vlada i Stožer oglase, planirati kako će funkcionirati. Asistencija će biti onolika koliko ćemo smatrati da je potrebno”.

Osvrnuo se i na pad BDP-a

“Građani će moći to kontinuirano osjetiti, bruto/neto plaća je prilog tome da je porasla. Inflacija nije značajnija, standard je evidentan. Daljnje zapošljavanje očekujemo, rast životnog standarda, oporavak potpuni u prvoj polovici 2022. godine. Hrvatska će se najbrže vratiti na ono što je bilo u 2019”, kaže.

Rebalans proračuna će biti…?

Otkrio i kako će doći i do rebalansa proračuna u šestom mjesecu.

“Donijet će naše interne uštede, ideje s kojima idemo u ovu godinu, dva je deficit – ne veći od 3,9 posto. Namjere svih izdataka će donijeti i stabilne financije”.

Na upit postoji li opasnost od značajnije inflacije i rasta cijena Ćorić je rekao kako će inflacija u RH biti 2 postotna boda.

“To nije značajniji izrast inflacije, jedno je dojam, jedno činjenica. Ovakva inflacija je prouzročena rastom u sektoru, prošla godina je bila godina pada nafte i derivata, sada je povećanje za preko 50 posto. Nafta je gorivo za proizvode”, rekao je ministar u RTL-u Danas.

Rekao je i kako smo na dobrom putu prema uvođenju eura.

“Pri pomoću gospodarstvu i smanjenju prihoda, morali smo se zaduživati. Javni dug RH je rastao kao i kod svih, ali već i sad donijet će smanjenje odnosa javnog duga – na dobrom smo putu.

Na pitanje kad očekujemo vraćanje na ekonomsku situaciju, odgovorio je da što se što se tiče radnih mjesta, nezaposlenosti, prvoj polovici 2022. godini.

“Trebat će nešto vremena. Nekoliko dobrih godina se ustopilo uslijed činjenice da smo stopirali gospodarstvo. Očuvali smo radna mjesta”.

Za kog ćete glasati u Zagrebu – Škoro ili Tomašević?

“Izaći ću na izbore. Izbor nije najbolji. Listić će saznati moj izbor.”

Komentari