Ćorić: Ne vidim problem da ministar u Vladi bude iz redova nacionalnih manjina

Tom Dubravec / CROPIX

Aktualni ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić bio je gost N1 Studija uživo gdje se osvrnuo na izborni uspjeh HDZ-a te kako bi trebala izgledati nova hrvatska Vlada.

Ćorić kaže kako je zadovoljan prije svega reziltatom HDZ-a i kako nije vodio personaliziranu kampanju. “Sve što sam činio je išlo u smislu prezentacije našeg programa. Ovaj rezultat kolege Medveda me veseli. Napravili smo dobar rezultat i na području 7. izborne jedinice”, rekao je.

Što se tiče afere oko Ine te afere Vjetroelektrane kaže: “Iz moje osobne pozicije, ne držim da se tu ima što za zamjeriti. Ono što sam učinio po pitanju Ine jest da smo inu iz jednog političkog aspekta pokušali i dijelom uspjeli prebacii u poslovni. Mi smo otvoreni za suradnju sa svim našim tijelima i ja tu nemam što za dodati”.

O tome stoje li još na tome da bi se Ina trebala vratiti u hrvatske ruke, kaže kako je to ispisano i u njihovom izbornom programu te kako će u drugoj polovici sljedećeg mjeseca stići finalno izvješće njihovih konzultanata oko Ine.



Hoće li biti ministar zaštite okoliša i u novoj Vladi?

Ćorić je rekao kako svojih proteklih nekoliko godina rada promatra dosta kritično.

“Na predsjedniku Vlade ja da u ovom novom mandatu kreira tim koji će najbolje moguće raditi svoj posao. Hoću li biti dio tima to ovisi o novom mandatu i predsjedniku Plenkoviću. Siguran sam da će u narednim danima biti razgovora na tu temu”, rekao je Ćorić i dodao kako će nova Vlada sigurno biti manja.

Istaknuo je i kako se nada da će Zdravko Marić i dalje ostati ministar financija te kako on osobno nije zainteresiran za vođenje tog ministarstva.

O Miloradu Pupovcu kao eventualnom ministru iz kvote nacionalnih manjina u Vladi kaže kako je HDZ u našem izbornom programu pokazali jednu širinu.

“Suradnja s nacionalnim manjinama bila je jako dobra. Ne vidim nikakav problem da u hrvatskoj vladi jedan od ministara bude predstavnik nacionalnih manjina. Predsjednik Vlade i novi mandatar bit će taj koji će temeljem buduće strukture Vlade dodijeliti nove uloge u Vladi”, pojašnjava.

Formiranje nove Vlade

Ponovljeni izbori na jednom biračkom mjestu održat će se ovaj vikend, pojasnio je Ćorić.

“Tek od 20. srpnja teku rokovi za sazivanje sjednice Sabora, a sjednica se mora održati u roku od 20 dana. Dakle krajem srpnja i početka kolovoza očekujem konstituirajuću sjednicu Sabora, a potom i potvrđivanje nove Vlade”, ističe.

Kazao je kako će prvih 100 dana Vlade biti posvećeno njihovim naporima da učine ekonomske rezultate u drugom dijelu godine čim boljima.

“Vidjet ćemo kako i na koji način će se ova turistička sezona odigrati. Vjerujemo da u narednim tjednima možemo očekivati povećanje broja turista”, pojašnjava Ćorić.

Ne misli kako Hrvatsku na jesen očekuje armagedon u smislu naglog pada BDP-a, ali kako nas zasigurno očekuje izazovna jesen. “Hrvatska je u ovu krizu ušla s vrlo dobrim makroekonomskim pokazateljima. Sljedeće godine očekujemo snažan rast BDP-a”, rekao je.

Formiranje parlamentarne većine

“Ovih 76 ruku je potpora na koju je HDZ naišao u prvim satima nakon parlamentarnih izbora. Siguran sam da će i druge političke opcije uvidjeti važnost trenutka i potrebu da se ovako velika većina – 76 ruku da se podrže i kod konstituirana, ali i kasnije u Hrvatskom saboru”, kazao je Ćorić.

“Ono što smo čuli prije parlamentarnih izbora, neke pojedine političke opcije i diskvalificiraju u tom smjeru. 76 ruku je tu i to je ono što je bitno prije svega za formiranje Vlade. Mi držimo da ovaj saziv Hrvatskog sabora da će sam po sebi biti konstruktivan i da će pozdraviti konstruktivne prijedloge Vlade, a očekujemo i konstruktivne prijedloge opozicije”, dodaje, javlja N1.

Komentari