Colgate predstavlja zubnu pastu ‘Smile for Good’ s transparentno navedenim sastojcima i u tubi koja se može reciklirati

Colgate

Tvrtka Colgate predstavlja revolucionarnu novu zubnu pastu Smile for Good, koja sadrži minimalan broj sastojaka i na prednjoj strani ambalaže navodi sve sastojke i jasno objašnjava njihovu svrhu te je prva takve vrste ovog renomiranog proizvođača. Osim toga, zubna pasta upakirana je u originalnu reciklabilnu plastičnu tubu tvrtke Colgate.

Sadrži samo ono što vam je neophodno

Sastojci koji se koriste u izradi zubnih pasti i njihova svrha često zbunjuju potrošače. S obzirom na to da se gotovo tri četvrtine potrošača (74 posto) sve više zanima za utjecaj koji proizvodi imaju na planet i njihovo vlastito zdravlje, zubna pasta ‘Smile for Good’ predstavlja presedan jer potrošačima objašnjava svrhu svakog od iskorištenih sastojaka jednostavnim rječnikom.

Sastojci nove zubne paste 99,7 posto su prirodni i namjerno odabrani kako bi pasta pružila određene pogodnosti. Trenutačno su dostupne dvije formule – ‘Smile for Good Protection’ i ‘Smile for Good Whitening’; potonja pasta sadrži sodu bikarbonu koja je poznata kao sredstvo za izbjeljivanje.

Osim toga, ograničeni popis sastojaka ne uključuje natrijev lauril sulfat (SLS), titanijev dioksid (TiO2) ili saharin, a organizacije Vegan Society, FSC, i EcoCert certificirale su spomenute paste, što znači da su formule odgovorno napravljene te da većina njihovih sastojaka dolazi iz prirodnih izvora.



Prva Colgate obnovljiva tuba

Gotovo dvije trećine ljudi nije svjesno da tubu zubne paste nije moguće reciklirati. Većina suvremenih tuba za zubnu pastu proizvodi se od listova plastičnih laminata – najčešće je to kombinacija različitih vrsta plastike – između kojih se nalazi tanki sloj aluminija. Zbog takve mješavine materijala tubu nije moguće reciklirati konvencionalnim metodama. Smile for Good mijenja stvari jer uvodi upotrebu polietilena visoke gustoće (HDPE), a to je plastika koja se koristi u proizvodnji boca za mlijeko te ostalih boca koje je već moguće reciklirati.

Nekada se smatralo da je HDPE previše krut materijal za mekane tube zubne paste, no inženjeri u Colgateu našli su način kako kombinirati razne klase i debljine HDPE laminata u tubu koja odgovara standardima reciklaže, a istodobno štiti proizvod, moguće ju je dovoljno brzo proizvesti te je iz nje lako iscijediti pastu. Tu je tubu nedavno prepoznala i udruga za oporabu plastike APR (Association of Plastic Recyclers) te RecyClass (inicijativa koja radi na obnovljivosti ambalaže), koje postavljaju standarde recikliranja u Sjevernoj Americi i Europi. Colgate je, osim toga, pristupio dionicima u sektoru ambalaže i recikliranja kako bi se proširila osviještenost i prihvaćanje te obnovljive tube.

U nastojanju da ljude potaknu na male, ali održive promjene nabolje, a to uključuje predstavljanje četkice za zube Colgate Charcoal Bamboo te zubne paste Smile for Good, Colgate gradi profil održivosti svojih proizvoda i bliži se svom cilju od 100 posto obnovljive ambalaže do 2025. godine.

Samo na zubnu pastu otpada oko 20 milijardi tuba godišnje u cijelome svijetu. Colgate je stoga odlučio s konkurencijom podijeliti svoju inovativnu tehnologiju kako bi se transformirao jedan od najkorištenijih oblika plastične ambalaže koji sve do sada nije bilo moguće reciklirati.

Noel Wallace, glavni izvršni direktor i predsjednik tvrtke Colgate-Palmolive, istaknuo je sljedeće: “Colgate želi tube uvesti u cirkularnu ekonomiju tako što će plastika ostati upotrebljiva, dok će se količina otpada smanjiti. Ako uspijemo obnovljive tube uvesti kao standard među svim proizvođačima, svi smo na dobitku. Želimo da sve tube zubne paste – a u konačnici i sve ostale tube – ispunjavaju jednake neovisne standarde obnovljivosti koje smo i sami uspjeli dostići. Možemo se usuglasiti oko zajedničkih standarda za tube, a na tržištu se natjecati sadržajem tih tuba.”

G. Wallace kaže kako je odluka da se podijeli tehnologija tuba u skladu s vrijednostima tvrtke i njezinim ciljevima održivosti. Osim toga, na taj način tvrtka nastavlja pružati potporu Ciljevima održivog razvoja UN-a te inicijative New Plastics Economy Global Commitment koju je pokrenula zaklada Ellen MacArthur Foundation. Misija zaklade jest da se ubrza prijelaz na cirkularnu ekonomiju.

 

Komentari