Član Znanstvenog savjeta otkrio: Hrvatska je uspjela staviti epidemiju pod kontrolu. Zatražit ću ukidanje svih mjera od 22.11.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U srijedu za 14 sati najavljen je novi sastanak Znanstvenog savjeta Vlade RH, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića.

Sastanak će se održati u razdoblju u kojem je epidemija u Hrvatskoj pod kontrolom i prema broju novozaraženih jako dobro stojimo.

Razmišlja se o većem ublažavanju nekih mjera, iako smo prema tvrdnjama premijera, ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka i ministra zdravstva Vilija Beroša i sada “među najliberalnijim državama u Europi prema strogosti uvedenih epidemioloških mjera”.

Hrvatska uspjela staviti epidemiju pod kontrolu

Član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc rekao je da će tražiti ukidanje svih mjera donesenih nakon 22.11. 2020. godine.



“Osobno ću predložiti ukidanje svih mjera koje su stupile na snagu nakon 22. 11. te određene promjene u sustavu nadzora epidemije”, rekao nam je i dodao kako smatra da “postoji široki konsenzus da je vrijeme za popuštanje mjera”, no koliko zna “još uvijek se raspravlja o opsegu i dinamici popuštanja”.

Znanstvenik Lauc vrlo je često na suprotnoj strani od kolega mu iz Znanstvenog savjeta svojim pogledom na suočavanje s epidemijom pa smo ga upitali hoće li se ipak držati svojih teza i na sastanku.

Mislim da je danas svima jasno da je Hrvatska uspjela epidemiju staviti pod kontrolu uz mjere koje su jedne od najblažih u Europi te da nisu bili opravdani zahtjevi za uvođenjem štrožih, ili najstrožijih mogućih mjera. Današnja situacija omogućava i daljnje popuštanje mjera i za to ću se zalagati na sastanku”, rekao je Lauc za Dnevno.

S obzirom na to da epidemiološke mjere jako pogađaju ugostitelje kojima je mjesecima zabranjen rad, ili je dozvoljen u iznimno strogim uvjetima, pitali smo člana Znanstvenog savjeta je li u kontaktu s ugostiteljima i hoće li se i u tom smjeru predlagati novi smjer u suočavanju s epidemijom na današnjem sastanku.

“Nisam osobno u kontaktu s ljudima kojima je ugrožem opstanak, no niti ne moram biti u kontaktu kako bih znao što znači ako nekome zabranite rad i ugrozite egzistenciju. Čitava 2020. godina je bila krizna i mnoge firme i pojedinci su na samoj granici bankrota. Mnogima je ugrožen opstanak i njima je to puno veći problem od bolesti od koje se bez većih problema već oporavilo više od 99,5% zaraženih”, objasnio je Gordan Lauc.

Britanski soj u Hrvatskoj

U trenutku pisanja ovog teksta, u Hrvatskoj su potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Hoće li pojava novog soja utjecati na odluke koje će se donijeti na današnjem sastanku Znanstvenog savjeta Vlade RH, ostaje za vidjeti.

Komentari