Cjepivo bi u Hrvatsku trebalo doći za desetak dana

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Premda je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi odobrenje za uporabu Pfizerova i BioNTeechova cjepiva koronavirusa moglo stići do 29. prosinca, njemački Bild javlja da bi se to moglo dogoditi već 23. prosinca, a Nijemci pak kažu da bi u tom slučaju cijepljenje moglo početi 26. prosinca, piše u srijedu Jutarnji list.

S obzirom na to da je Europska komisija u planu cijepljenja najavila da će sve zemlje EU, nakon što EMA kaže posljednju riječ, cjepivo dobiti u isto vrijeme, to bi značilo da bi Hrvatska s prvim cijepljenjima mogla početi već 26. ili, pak, 28. prosinca, navodi dnevnik.

Naime, iz BioNTecha su izvijestili da isporuka cjepiva iz tvornice i primarnog distributivnog europskog centra Pfizerova cjepiva u begijskom Pursu može početi čim stigne zeleno svjetlo EMA-e i EK.

Datum do kojeg bi EMA mogla dati zeleno svjetlo na tiskovnoj je konferenciji indirektno potvrdio i njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Rekao je kako su medijski napisi, prema kojima bi EMA trebala odobriti cjepivo 23. prosinca, točni, te dodao kako će se to dogoditi redovnim, a ne hitnim postupkom “jer želimo da građani steknu povjerenje u cjepivo”.



“Imamo informaciju da će Pfizerovo cjepivo stići u Hrvatsku 4. siječnja, No ranije su iz tvrtke rekli da, čim stigne odobrenje EMA-e, već u ovoj godini bi se mogle isporučiti simbolične količine cjepiva istodobno za sve zemlje EU, kao što je i dogovoreno, a ostatak bi trebao stići nakon Nove godine”, kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Uvjeren je da će u slučaju da EMA 23. odobri cjepivo i Hrvatska prve količine dobiti istodobno kad Njemačka, odnosno kao i druge zemlje EU, piše Jutarnji list.

Hrvatska je naručila milijun doza Pfizerova cjepiva, ali će ono, kao i u druge zemlje, stizati u manjim tranšama. Prva količina za Hrvatsku trebala bi biti 125.000 doza i namijenjena je za cijepljenje korisnika i zaposlenika domova za starije, kao i za starije djelatnike. Nakon toga cijepit će se, i to u dvije doze, stariji od 65 godina te kronični pacijenti.

Komentari