Civilna zaštita Grada Zadra šalje dodatne patrole u autobuse zbog tinejdžera koji se ne pridržavaju mjera: Polizat ću te pa ćeš dobiti koronu!

Cropix

Kako provoditi epidemiološke mjere protiv koronavirusa u gradskim i prigradskim autobusima? Ovaj nimalo lak zadatak pao je na leđa pripadnicima Civilne zaštite Grada Zadra koji zadnja dva tjedna na sve moguće načine pokušavaju uvesti reda među brojne tinejdžere koji u ranim jutarnjim satima iz prigradskih i drugih naselja dolaze u školu u Zadar.

Većina ne poštuje protuepidemijske mjere, ne nose maske, ne održavaju distancu, a kako su na istim linijama voze mnogi umirovljenici, jutarnje gužve u autobusima postale su prava žarišta za širenje virusa, javlja Slobodna Dalmacija.

Civilna zaštita Grada Zadra prošli je ponedjeljak dobila bezbroj poziva zabrinutih roditelja i građana koji upozoravaju na velike gužve na Liburnijinim linijama, te na krajnje bezobrazno ponašanje pojedinih tinejdžera koji, kažu, zastrašuju svoje kolegice u autobusu prijeteći im da će ih “polizati po licu kako bi dobile koronu”.

“Početkom prošlog tjedna primili smo više dojava kako je stanje u autobusima neprimjereno te da se stvaraju velike gužva u ono vrijeme kada djeca idu i kad se vraćaju iz škole. Također smo dobili dojave o tome da se tinejdžeri, pomalo dokazuju, pa zastrašivanju svoje kolegice i kolege iz škole. Moram priznati kako je uvođenje reda u gradski prijevoz bio pomalo izazovan. Usudio bih se reći da je to čak jedan od najvećih problema kojih smo imali”, objašnjava Mato Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra dodajući kako problem gužvi u autobusima nastaje zbog učenika koji se ‘natrpaju’ u jedan autobus.



“Vozač ne može otići bez djece, a niti ima ovlasti da u autobusu glumi policajca koji će rastjerivati djecu ili pak nekoga neće pustiti u vozilo. Imali smo i problema jer nisu nosili maske. Stavili bi ih kad bi prošli pored vozača, a onda kad bi se maknuli u stražnji dio busa bi ih skinuli”, govori Lukić napominjući i kako umirovljenici ne odustaju od ranojutarnjih odlazaka u grad pa se zajedno sa srednjoškolcima guraju u autobus.

Kako bi uveli reda u gradskim autobusima Civilna zaštita grada Zadra uvela je ukupno šest patrola, odnosno 12 pripadnika civilne zaštite koji reguliraju gužvu u javnim autobusima.

“Odmah drugi dan po dojavi građana o gužvi poslali smo tri patrole kako bi prekontrolirali autobuse i priskočili u pomoć vozačima. No, početne tri kontrole nisu bile dovoljne pa smo u srijedu poslali još tri, tako da sada, u vrijeme odlaska srednjoškolaca u školu i pri njihovom povratku u autobusima dežura Civilna zaštita. Zbog uvođenja pripadnika CZ unutar autobusa od građana smo krajem tjedna počeli primati pozitivne reakcije”, istaknuo je Lukić dodajući kako pripadnici CZ već dvjesto dana rade u tri smjene i kontroliraju provedbu odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari