Cijepljeno 45 posto odraslog stanovništva Hrvatske, na što je utrošeno preko 2 600 000 doza

Cijepljenje na Velesajmu Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je u utorak kako je na dan 5. srpnja cijepljeno 37,3 posto ukupnog stanovništva, odnosno 45 posto odraslog stanovništva Hrvatske na koje je utrošeno 2.687.515 doza cjepiva.

Ukupno je 1.511.987 osoba cijepljeno prvom dozom, što uključujuće i doze sa statusom ‘nepoznato’, a od njih je 1.175.528 cijepljeno s dvije doze.

Najviše cijepljenih prvom dozom cjepiva postignut je u Gradu Zagrebu – 43,4 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,7 posto odraslog stanovništva. Dok je konačno cijepljenje ukupnog stanovništva najveće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – 31,9 posto, dok je završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj mjeri ostvareno u Gradu Zagrebu 39,4 posto.

“Iako nismo dosegli planiranu procijepljenost od 50 ili 55 posto stanovništva na kraju lipnja, ne možemo biti nezadovoljni. Ovih 45 posto odraslih građana koji su cijepljeni iskazali su povjerenje zdravstvenom sustavu i zaštitili su vlastito, ali i tuđe zdravlje. Pred nama su novi izazovi koje donosi delta soj i cijepljenje građana s dvije doze bilo kojeg cjepiva jedino je rješenje da zaštitimo najranjivije skupine građana, ali i da budemo mirni tijekom cijele turističke sezone”, doc. dr. sc. Krunoslav Capak.



Izvor: HZJZ

Komentari