Čičak: Jasno se iščitava pozadina Vučićeve provokacije! Očekujem još neku “svinjariju” prije proslave “Oluje”

Ronald Gorsic / CROPIX

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije 15. srpnja uputilo je notu hrvatskom Ministarstvu vanjskih povodom zabrane dolaska predsjednika Srbije u Jasenovac.

U tekstu te note Ivan Zvonimir Čičak, nekadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora koji je bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predložio osnivanje Međunarodne komisije za Jasenovac, iščitava prave razloge Vučićeve namjere da dođe u Jasenovac.

“U noti se navodi da je Jasenovac mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti. Vučić je svojim dolaskom želio dati legitimitet velikosrpskoj tezi da je u Jasenovcu pobijeno više stotina tisuća ljudi što se iz sadržaja note najbolje vidi. Riječ je o tezi koja je u međunarodnim stručnim krugovima odavno odbačena pa i od strane židovske zajednice i svi prihvaćaju da je u tom logoru ubijeno oko 80 tisuća osoba. No, Srbija od tvrdnje ne odustaje”.

Čičak ističe kako hrvatska Vlada nikako ne bi smjela dopustiti Vučiću dolazak u Jasenovac uz takvo obrazloženje jer bi njegovim dolaskom bio dat međunarodni legitimitet toj tezi.



Prema njegovu mišljenju Srbija je ustrajna u guranju svoje teze o više stotina tisuća ubijenih u Jasenovcu i od nje neće odustati, a očekuje da naprave i još neku “svinjariju” prije proslave obljetnice “Oluje”.

“Srbija konstantno pokušava nabijati komplekse Hrvatima zbog Jasenovca, ali nakon presude Međunarodnog suda o počinjenom genocidu u Srebrenici to više ne prolazi. Srbiju ta presuda boli te će ju i nadalje pokušavati sporiti i iznositi velikosrpske teze kao što je ova da je u Jasenovcu ubijeno više stotina tisuća ljudi”, naglašava Čičak, prenosi Jutarnji.hr.

 

Komentari