Chelsea i Manchester City mogli bi biti prvi klubovi koji će se povući iz Superlige

Engleski nogometni velikani Chelsea i Manchester City pripremaju se povući iz Superlige. Španjolski mediji navode kako se na ‘izlaz’ pripremaju i Barcelona i Atletico Madrid, dok je izvršni direktor Manchester Uniteda Ed Woodward dao ostavku zbog negativnih reakcija na projekt Superliga, piše BBC.

Uoči večerašnje ligaške utakmice Chelsea i Brightona ispred Stamford Bridgea okupilo se više od 1.000 navijača “Bluesa” u znak protesta zbog sudjelovanja u Superligi.

Navijači Bluesa razvili su transparente koji kritiziraju klub zbog odluke da se pridruže kontroverznoj Superligi pozvavši Abramoviča da ‘učini pravu stvar’. “Navijači, a ne kupci”, “Naš klub”, “Želimo naše hladne večeri u Stokeu”, samo su neke od poruka Chelseajevih navijača.

Prije samo dva dana osnovana je Superliga, a Chelsea i Manchester City bili su dio velike šestorke engleskog nogometa – zajedno s Arsenalom, Liverpoolom, Manchester Unitedom i Tottenhamom – koji su pristali pridružiti se novoj ligi.



Chelsea i City nisu bili pokretači ovog plana i posljednji su potpisali ulazak u Superligu.

Nije poznato hoće li izlazak biti lagan i koliko su ugovori obvezujući.

Odluku o pokušaju odlaska iz Chelseaja donijeli su vlasnik Roman Abramovič i uprava kluba nakon što su svjedočili negativnoj globalnoj reakciji na Superligu.

Ranije tijekom dana britanski premijer Boris Johnson sastao se s nogometnim savezom, dužnosnicima Premier lige i predstavnicima navijača, nakon čega je vlada rekla da će poduzeti “sve potrebne mjere”, uključujući zakonodavne opcije, kako bi osigurala zaustavljanje prijedloga.

UEFA je oštro reagirala na vijest o pokretanju Superlige, te je zaprijetila odmetnutim velikanima da će ih izbaciti iz domaćih i ostalih europskih natjecanja ako pokrenu svoju ligu, a njihovim bi se igračima mogla uskratiti prilika da igraju za svoje reprezentacije.

Međutim, Trgovački sud u Madridu zabranio je Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) i Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) poduzimanje bilo kakvih mjera protiv pokretanja Superlige, prenosi HRT.

 

Komentari