ČETIRI TORNJA, NEBODERI, HOTELI ‘Dubai na Savici’ digao stanovnike na noge

grad zagreb

Četiri tornja, od kojih najviši ima čak 135 metara, mogla bi niknuti na ulazu na Savicu. Radi se o projektu austrijskih vlasnika M.O.F. Immobilien AG, a čiji je program izradio IGH. Točnije, bit će to između sportskog igrališta Chromos i križanja s Držićevom, a na parceli površine oko 13.000 četvornih metara smjestit će se neboderi od 30 do 37 katova – dva će biti stambene namjene i visine 95 te 74 metra, u onom od 120 metara smjestit će se hotel, dok će sve nadvisivati poslovni centar.

U početku 2020. pokrenuta procedura za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za taj projekt. Diglo je to na noge stanovnike Trnjanske Savice, naročito one okupljene u inicijativi “Savica za park”, čija je objava na njihovoj stranici na Facebooku izazvala niz komentara i različitih razmišljanja. Dok je dio njih protiv gradnje “Dubaija na Savici”, kako su prozvali ovaj projekt, drugi smatraju da je dobro da se nešto napravi s prostorom koji je sad ruglo Savice.

“Takav kompleks imao bi golem utjecaj na cijeli kvart, a čak i nova prometnica i novo raskrižje ne bi mogli izdržati toliki promet. A ni dvije tisuće parkirališnih mjesta, koliko ih planiraju, neće biti dovoljno. I ovako nemamo gdje parkirati, tad će biti još gore” jedan je od komentara stanovnika, dok se dio njih brine jer od visokih nebodera, koji će se graditi na tridesetak metara od postojećih zgrada, neće vidjeti “ni sunca ni mjeseca”.

M.O.F. Immobilien AG nije odgovarao na pitanja novinara. No vrijednost projekta “za Trnje, Zagreb, pa i cijelu Hrvatsku” objasnili su Martin Kutschera i Martin Vabitsch, koji su 2014. bili direktori tvrtke Savica-projekt, i to u dopisu poslanom tadašnjem predsjedniku Skupštine Darinku Kosoru.



“Investicijski volumen za oko 110.000 četvornih metara bruto površine katova (bez garaža) iznosi oko 200 milijuna eura. Zagreb će biti bogatiji za iznose komunalnih pristojbi u visini od 70 milijuna kuna te za iznose pristojbi za vodu u visini od 14 milijuna kuna. Projekt će Trnju povećati vrijednost, obogatiti životni prostor, a izgradit će se i javne prostorije koje će se moći unajmiti za priredbe, dječji vrtić ili knjižnicu, pa će od toga koristi imati i svi stanovnici i susjedi. Dobit će se moderan stambeni i poslovni prostor za oko 800 osoba i 2000 tvrtki, a otvorit će se na stotine radnih mjesta” objasnili su Martin Kutschera i Martin Vabitsch u svojem pismu. Arhitekt Dario Travaš, koji predvodi projekt, rekao je se radi na izradi dokumentacije za daljnje faze projekta.

Komentari