Četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Od utorka ujutro broj zaraženih koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji povećan je za četiri te je dosad zaraženo osam osoba, među kojima je umrla jedna žena, onkološki bolesnik, rekao je načelnik brodsko-posavskog Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

Na konferenciji za novinare ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je rekao da su novi pacijenti osobe već poznatih kontakata. Jedna je osoba putovala u inozemstvo, a tri su bliski kontakti osoba koje su od prije pozitivne. Dvije osobe su srednje dobi, jedna je starija i jedna mlađe životne dobi, rekao je Cvitković.

“Epidemiološka obrada svih kontakata se nastavlja. Kad je riječ o kontaktima osoba koje su pozitivne, ukupno ih je osamdesetak, ali kolege obrađuju i nove slučajeve pa ćemo vidjeti koliko će ih biti sutra ujutro. Pristiglo je i još dvadesetak negativnih nalaza”, rekao je Cvitković i dodao se ne može isključiti lokalna transmisija.

Istaknuo je da u zdravstvenom sustavu još nema zaraženih osoba.



Ravnatelj Opće bolnice ‘Dr. Josip Benčević’ u Slavonskom Brodu Josip Samardžić je dodao da su četiri novozarežane osobe žene u dobi od 19 do 65 godina.

“Žene su dosad bile zdrave, a trenutačno imaju blagi oblik bolesti. U tijeku je klinička obrada i početak terapije. U brodskoj bolnici sada je sedmero pozitivnih na liječenju”, rekao je ravnatelj Samardžić.

Načelnik brodsko-posavske Policijske uprave Antun Valić je rekao da je na području županije trenutačno 1080 osoba u samoizolaciji.

“Od samog početka provođenja mjere bilo je 111 dojava o njezinom kršenju, a policija je za 29 osoba potvrdila da mjeru krše. Od uvođenja zabrane napuštanja prebivališta 280 osoba je prekršilo tu mjeru”, dodao je.

Valić je komentirao i slučaj razbojstva koji se dogodio u ponedjeljak u Slavonskome Brodu kada su tri 18-godišnjaka napala muškarca u dobi od 29 godina i oteli mu bicikl. Rekao je da se to djelo ne može povezati s trenutačnom situacijom i da je broj teških krađa smanjen.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić pozvao je građane da se pridržavaju propisanih mjera jer je “uzaludan trud koji se ulaže na zaštiti zdravlja ako se građani ne pridržavaju mjera”.

Među četirima osobama pozitivnima na koronavirus je i radnica u slavonskobrodskom Kauflandu. Zbog dezinfekcije, prodavaonica je u utorak zatvorena, a popodne na ulaz je stavljena obavijest da sutra (srijeda) nastavlja raditi.

Komentari