Četiri nesreće u jedan dan: Nakon požara kod Tučepa i Trilja te nevremena kod Siska, sada je u tijeku još jedno u Istri

Ilustracija Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL/ilustracija

Da je ovo netko rekao jučer u prognozi dana, vjerojatno bi ga smatrali ludim. Hrvatsku su u samo jedan pogodile čak četiri nesreće. U pitanju su bila dva požara te dva nevremena.

Dosadašnje tragedije

Prvo je snažno nevrijeme pogodilo je danas prijepodne područje Siska i Petrinje. Vjetar je čupao stabla i oštetio kuće, a pala je i tuča. U Petrinji je snažan vjetar oštetio objekte koji su pretrpjeli štetu u prosinačkom potresu.

Oštećeno je i krovište crkve Svetog Lovre. Mnoga kućanstva ostala su bez električne energije. Onda nakon toga je uslijedio požar kod Trilja. Požar je izbio nakon podneva, a gori hrastova šuma te nisko raslinje. Po svemu sudeći, požar je krenuo s ceste prema brdu. Puše umjereno jugo s pojačanim udarima, što svakako otežava situaciju vatrogascima.

Ubrzo nakon toga uslijedio je još jedan požar, ovaj put kod Tučepa. Taj je požar buknuo u 17.40 sati u Kraljevom gaju kod Tučepa, a na teren su odmah upućene sve raspoložive snage s područja makarskog primorja i dio snaga iz šire omiške okolice.



Nevrijeme u Istri

Ranije danas na Baniji je olujni vjetar prouzročio dosta štete. Kako se može vidjeti na Facebook stranici “Ljudi za Ljude” štete je bilo na kontejnerima u kojima građani žive nakon potresa, dok se na nekim fotografijama vide i razbijeni crjepovi, cigle i žbuka na zgradama.

Stranica HR Vrijeme javila je kako je područje Gline i okolice dosta stradalo te kako je okolica Petrinje bez struje, dok Sisak.info javlja kako je na području Siska otežan promet jer su iščupana brojna stabla, a oštećeni su i neki objekti.

U međuvremenu Civilna zaštita javlja kako je nevrijeme zahvatilo područja Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske županije i Osječko-baranjske županije.

Upravo svjedočimo tornadu u središnjoj Istri, viknuo je muškarac koji je live prenosio snimku pijavuce na Facebook stranici Istrameta. U mjestu Žužići kod Tinjana formirao se zračni vrtlog, a radi li se o pijavici koja traje od pet do deset minuta i nanosi štetu u tom kratkom vremenu, ili tornadu koji je razoran vrtlog, ocijenit će meteorolozi.

Nevrijeme je bilo izrazito lokalnog karaktera i trajalo je vrlo kratko pa brojni građani javljaju da je na njihovom području palo samo malo kiše, dok drugi javljaju da su ostali bez struje.

 

Komentari