Cerovac: Želim vjerovati da će na Skupštini vjerovnika biti donesena odluka koja će zadovoljiti radnike

Matija Djanjesic / CROPIX

Dva dana prije Skupštine vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju, na kojoj bi trebalo odlučiti hoće li se u Puli graditi brodovi, predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac vjeruje da će Vlada, kao najveći vjerovnik, ipak donijeti odluku koja će zadovoljiti radnike i sve u Istri da se u Puli nastavi brodogradnja.

Skupština vjerovnika u srijedu bi u Pazinu trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856.

“Volio bih reći da je u srijedu ‘dan D’ za budućnost pulske brodogradnje, međutim, u proteklih godinu i pol takvih je dana bilo jako puno, a da se u njima ništa nije dogodilo”, rekao je Cerovac.

Dodao je kako, po njegovu mišljenju, postoje dobre pretpostavke da se na pulskim navozima u toj novoj tvrtki pokrene poslovanje i počnu graditi brodovi. Vjeruje da bi prvi konkretni pomak u ostvarivanju tih planova mogao biti dovršetak gradnje broda za prijevoz stoke koji je u brodogradilištu.



‘Postoji dobra perspektiva za ugovaranje novih poslova’

“Nakon toga vjerujem da postoji dobra perspektiva za ugovaranje novih poslova jer, prema informacijama koje imam, ima brodovlasnika koji su zbog dobrih iskustava i dalje zainteresirani za nastavak suradnje s tim brodogradilištem.

Stoga vjerujem da postoji dobra mogućnost da se u kratkom roku ugovori gradnja novih brodova”, poručio je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ponovio je kako sve ovisi o tome kako će se Vlada ponijeti i kakvo će stajalište zauzeti na ročištu u Pazinu.

“U srijedu ćemo vidjeti hoće li konačno prevladati razum i biti donesena odluka koja će omogućiti ponovno zapošljavanje brodograditelja koji su sad prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje ili su posao morali potražiti daleko od doma”, zaključio je Cerovac.

Rekao je kako želi vjerovati da će “prevagnuti isplativost nastavka proizvodnje, a ne politička igra i da će se u Uljaniku ponovno graditi brodovi”.

Komentari