Cerar se opravdava: Izjave o arbitraži dio predizborne kampanje u Hrvatskoj

wikipedia

Slovenski šef diplomacije i bivši premijer u vrijeme kad je otkrivena nedopuštena komunikacija službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik sa slovenskim arbitrom Jernejem Sekolecom, Miro Cerar u subotu je rekao da je arbitražno rješenje za Sloveniju “konačno i obvezujuće”, a izjave u Hrvatskoj da su Slovenci “konačno priznali” da su varali u arbitraži doveo je u vezu s nadolazećim predsjedničkim izborima.

“Ništa novo, u Hrvatskoj se u predizborno vrijeme uvijek ponavljaju iste obmane. Arbitraža je konačna i pravno obvezujuća, pa je i Hrvatska mora implementirati”, naveo je Cerar u komentaru na svom Twitter računu.

Na navode iz “Večernjeg lista” da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog suca, predsjednica je rekla da je Slovenija konačno priznala “skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže”.

“Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno”, poručila je Grabar-Kitarović preko društvenih mreža.



“Večernji list” objavio je da je izvješće povjerenstva za kontrolu slovenskih tajnih službi koje u parlamentu vodi oporba zapravo priznanje da je slovenska obavještajna služba SOVA od samoga početka arbitražnog procesa o granici davala potporu slovenskoj diplomaciji kako se ne bi otkrili lobistički pokušaji kod arbitražnih sudaca.

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije nije htjelo komentirati izvješća parlamentarnog povjerenstva za kontrolu slovenskih tajnih službi.

Za debakl arbitražnog postupka kriv Karl Erjavec

Mađutim, iz izvještaja slovenskog parlamentarnog Povjerenstva za nadzor obavještajnih službi na koji se u subotu pozvao Večernji list proizlazi da je slovenska država bila ta koja je u cilju arbitražne prijevare upregnula državni aparat i svoje tajne službe.

List ističe kako je slovenska država preko obavještajnih službi sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju ilegalnog komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009. a arbitražni sporazum potpisan je ujesen.

Izvješće kao glavne krivce za izlazak Hrvatske iz arbitraže 2015., dakle za debakl arbitražnog postupka, navodi nekadašnju službenicu ministarstva vanjskih poslova Drenik i tadašnjem ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, te neopreznoj komunikaciji bez kriptografske zaštite između Drenik i tadašnjeg slovenskog arbitra Sekoleca.

Komentari