CEMP upravi Hrvatskih šuma: Uzimate 40.000 eura dnevno

Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Policija pretresa i prostorije investitora u vjetroelektrane pored Knina, a već je i uhićen čelnik Hrvatskih šuma. Otkrivamo pozadinu milijunskog spora koji je izgleda u pozadini ove velike policijske akcije

Hrvatske šume i investitor u vjetroelektrane CEMP su vodili milijunski spor koji bi mogao biti ključ današnjih uhićenja predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića. Policija još ne daje službene informacije, ali smo neslužbeno iz tvrtke saznali sadržaj veoma oštrog dopisa koji je poslan Hrvatskim šumama u ožujku ove godine preko odvjetničkog ureda. Inače, policija pretražuje i prostorije CEMP-a i očito su i oni pod sumnjom.

Ukratko, u dopisu se CEMP žali uhićenome Krunoslavu Jakupčiću i cijeloj upravi HŠ-a da im podružnica Hrvatskih šuma Split ne izdaje odobrenje za uporabnu dozvolu za dio vjetroelektrana. CEMP smatra da su oni obavili svoj dio dogovora, napravili šumske i protupožarne puteve vrijedne 15 milijuna kuna. Istodobno, Hrvatske šume, žali se CEMP, potražuju od njih oko devet milijuna kuna za ime naknade šumske štete koju je tvrtka napravila. I zbog toga ne daju suglasnost za uporabnu dozvolu.

“Radi se o ucjeni i nanošenje štete investitoru od 40.000 eura dnevno što dovodi u pitanje otplatu kredita,” stoji među ostalim u tom dopisu iz ožujka ove godine.



CEMP ističe da su već izdane dvije uporabne dozvole ranije, a da se nije postavljalo pitanje šumske štete. I na kraju se zaključuju da će kazneno prijaviti sve odgovorne pojedince u Hrvatskim šumama koji ih ucjenjuju, te će potraživati naknadu štete ako se ogluše o davanju suglasnosti za uporabnu dozvolu.

“Hrvatske šume ucjenjuju investitora da izvrši gotovinsko plaćanje iako je potraživanje investitora od Hrvatskih šuma šest milijuna kuna više,” navedeno je u dopisu.

Dok istražitelji ne izađu sa službenim informacijama za što se terete svi uključeni, ne može se znati što se odigralo u ovom milijunskom poslu. Navodno postoje i neke nagodbe oko tog spora, ali to nam nitko nije mogao potvrditi. Činjenica je da pretresi traju i u podružnici Hrvatskih šuma u Splitu.

CEMP je u vlasništvu tvrtke Lager Bašić, Milenka Bašića, starijeg brata Ivana Inje Bašića kojeg su istražitelji prije nekoliko mjeseci uhitili zbog utaja poreza na preprodaji vozila. Vjetroelektrana Krš-Pađene pored Knina najveća je u Hrvatskoj. Vrijednost investicije je bila oko 1,8 milijardi kuna. Kako smo već ranije pisali, sumnjalo se na pogodovanje za dozvole još 2016. godine, prenosi 24 sata.

Komentari