Čelnici grupacija Europskog parlamenta Hrvatskoj: ‘Zabrinuti smo zbog vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj’

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednici političkih grupacija Europskog parlamenta, među kojima je bio i Manfred Weber kao šef Kluba zastupnika, još uvijek Orbanovog, EPP-a, sinoć su uputili otvoreno pismo u kojem su pozvali europske institucije i hrvatsko predsjedništvo EU da izvrše veći pritisak na Poljsku i Mađarsku po pitanju poštivanja vladavine prava.

“Pišemo vam zato što smo zabrinuti zbog ozbiljnog nedostatka napretka po pitanju Članka 7 koji se aktivirao zbog Poljske i Mađarske – stoji na samome početku otvorenog pisma, kojeg su potpisali Iratxe Garcia Perez u ime S&D-a, Manfred Weber u ime EPP-a, Dacian Ciolos u ime grupacije Obnovimo Europu, Ska Keller ispred Zelenih te Martin Schirdewan kao predstavnik Ujedinjene ljevice.

Svjesni smo činjenice da je rasprava oko sljedećeg Višegodišnjeg financijskog okvira uistinu važna, ali Vijeće ne smije ignorirati važnu i neprestanu prijetnju svojim principima koja je dugoročna prijetnja vladavini prava, demokraciji i ljudskim pravima u EU – upozorili su europarlamentarci, naglasivši pritom da Vijeće ne smije okrenuti glavu od rasprava koje bi se na tu temu, što hitnije, trebale održati.

Europska unija je zajednica osnovana na temelju poštivanja ljudskih prava, slobode, demokracije, jednakosti i vladavine prava. O tim se vrijednostima ne bi trebalo pregovarati, a u svrhu njihove zaštite bi se trebalo organizirati saslušanje Vijeća za opće poslove”, piše u pismu.



Hrvatska koja predsjeda Vijećem zastupnici prozivaju zbog nedostatka efikasnosti, njihovo se otvoreno pismo može interpretirati kao molba Vladi RH da poduzme mjere kojima će izvršiti pritisak na Poljsku i Mađarsku, prenosi Euractiv.

Komentari