Čelnici EU-a ponovno raspravljaju u manjim skupinama. Plenković vjeruje da financijski paket za RH nije upitan

Nastavljen je summit šefova država ili vlada EU na kojemu se nastoji postići dogovor o dva megafinancijska paketa o kojima će ovisiti ne samo početak oporavka od krize nego i sama budućnost Europske unije.

Summit je prekinut oko ponoći nakon što je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel uvidio da su stajališta i dalje previše udaljena da bi se išta moglo postići nastavkom razgovora do ranih jutarnjih sati.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković potvrdio je novinarima prije početka drugog dana summita da je jedna od ključnih prepreka prijedlog Nizozemske da se o odobravanju programa oporavka za svaku državu odlučuje jednoglasno u Vijeću, što mnogi vide kao nepotrebnu prepreku za brzo korištenje sredstva za oporavak.

“Najviše što je udaljilo stajališta je rasprava o upravljanju cijelim procesom, administriranju instrumenata EU iduće generacije. Neke od država zahtijevale su gotovo pa veto mogućnost pojedinih članica na isplatu sredstava drugim državama članicama u odnosu na njihove nacionalne programe oporavka. Tu nije bilo konsenzusa”, rekao je Plenković dodavši kako očekuju početak razgovora, kao i da predsjednik Europskog vijeća danas predstavi novu pregovaračku kutiju.



Komentari