Čelnici brojnih svjetskih država opraštaju se od Abea: “Brutalno i kukavičko ubojstvo”

Twitter

Bivši premijer Shinzo Abe, japanski čelnik s najdužim stažem, preminuo je u petak nakon što je ustrijeljen tijekom kampanje za parlamentarne izbore, objavila je javna televizija NHK.

Japanski mediji objavili su ranije da je muškarac otvorio vatru na Abea (67) s leđa iz vatrenog oružja kućne izrade dok je govorio na skupu u zapadnom gradu Nari.

Riječ je o prvom atentatu na nekog trenutnog ili bivšeg japanskog premijera od dana predratnog militarizma 1930-ih.

Govoreći prije objave Abeove smrti, premijer Fumio Kishida je “najoštrije” osudio pucnjavu, dok su japanski narod i svjetski čelnici izrazili šok zbog nasilja u zemlji u kojoj je političko nasilje rijetkost, a oružje pod strogom kontrolom.



– Ovaj napad je čin brutalnosti koji se dogodio tijekom izbora – samih temelja naše demokracije – i apsolutno je neoprostiv, rekao je Kishida, boreći se da obuzda svoje emocije.

“Ovaj napad je čin brutalnosti koji se dogodio tijekom izbora – samih temelja naše demokracije – i apsolutno je neoprostiv.”
Fumio Kishida
Policija je priopćila da je uhićen 41-godišnji muškarac za kojeg se sumnja da je izveo napad. NHK je citirao osumnjičenika, identificiranog kao Tetsuya Yamagami, koji je policiji rekao da nije zadovoljan Abeom i da ga je želio ubiti.

Abe je držao predizborni govor ispred željezničke stanice u Nari kad su odjeknula dva pucnja. Sigurnosni službenici tada su viđeni kako napadaju muškarca u sivoj majici kratkih rukava i bež hlačama.

Svjetski čelnici opraštaju se od bivšeg japanskog premijera.

Ursula von der Leyen nazvala je Abea divnom osobom.

– Ovo brutalno i kukavičko ubojstvo šokiralo je svijet, dodala je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je osobno pismo sućuti obitelji ubijenog Abea. Bivšeg japanskog premijera nazvao je izuzetnim državnikom.

– Molim vas da prihvatite moju najdublju sućut zbog smrti vašeg sina i supruga, Shinzo Abea, napisao je Putin u pismu poslanom majci i supruzi, javlja CNN.

Yoon Suk Yeol, predsjednik Južne Koreje, nazvao je atentat neprihvatljivim činom. Izrazio je sućut obitelji i cijelom japanskom narodu. Sućut izražavaju i ostali vođe.

– Moje su misli s njegovom obitelji, prijateljima i japanskim narodom. Ujedinjeno Kraljevstvo je uz vas u ovom mračnom i tužnom trenutku, napisao je Boris Johnson.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputio je izraze sućuti predsjedniku japanske Vlade Fumiju Kishidi u povodu smrti bivšeg premijera Shinza Abea koji je preminuo od posljedica atentata, u kojoj stoji:

– Duboko me potresla vijest o atentatu na gospodina Shinza Abea, kojeg sam i osobno poznavao te izuzetno cijenio. Njegovim preranim odlaskom Japan je izgubio istaknutog državnika, a svijet pouzdanog partnera.

U ovim teškim trenucima naše su misli uz obitelj Abe i japanski narod. Molim Vas da uime hrvatskog naroda, Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Talijanski premijer Mario Draghi izrazio je najdublju sućut u ime svoje vlade zbog smrti Shinza Abea. Kazao je da je riječ o užasnom napadu koji ugrožava slobodnu demokratsku raspravu u Japanu.

– Abe je bio veliki protagonist japanskog i međunarodnog političkog života posljednjih desetljeća, zahvaljujući svom inovativnom duhu i viziji reforme. Misli Italije su s njegovim voljenima, vladom i cijelom japanskom populacijom, poručio je Draghi.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je da je bila duboko šokirana kada je čula za napad na bivšeg japanskog čelnika.

– Bio je jedan od prvih vođa koje sam upoznala kad sam postala premijerka. Bio je duboko predan svojoj ulozi, ali i velikodušan i ljubazan. Moje su misli s njegovom ženom i narodom Japana. Ovakvi događaji sve nas potresu do srži, napisala je Ardern na Twitteru.

Bivši američki predsjednik Donald Trump oglasio se o Abeu na svojoj društvenoj mreži Truth Social. Rekao je da je napad na bivšeg japanskog premijera apsolutno poražavajuća vijest.

– Shinzo je bio moj pravi prijatelj, i što je još važnije, bio je prijatelj Americi. Ovo je strašan udarac za divne ljude Japana koji su ga toliko voljeli i divili mu se. Svi se molimo za Shinza i njegovu obitelj, napisao je Trump.

– Duboko sam ožalošćen i zabrinut zbog vijesti koje dolaze iz Japana o pokušaju ubojstva bivšeg premijera. Naše misli i molitve su s njegovom obitelji i narodom Japana. Ovo je vrlo tužan trenutak, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken na sastanku ministara vanjskih poslova G20 na Baliju.

Yair Lapid, premijer Izraela, rekao je:

– Država Izrael oplakuje smrt bivšeg japanskog premijera Shinza Abea nakon današnjeg užasnog napada. Bio je žestok i ugledan vođa i ključni arhitekt modernih izraelsko-japanskih odnosa.

Komentari