Čelnici BiH i Slovenije otvorili ‘klupu prijateljstva’, pa se obrušili na migrante

Članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine u srijedu su bili u službenom posjetu Sloveniji, gdje su održali sastanak s predsjednikom Borutom Pahorom na kojem su razgovarali o aktualnim političkim problemima u susjedstvu.

Ako je suditi po porukama na zajedničkoj konferenciji za novinare, među temama je dominirala ona o ilegalnim migracijama.

Pahor je istaknuo da za djelotvornije suzbijanje ilegalnih migracija potrebno pooštriti kontrolu na vanjskim granicama Europske unije, podsjetivši da su ove godine ilegalni prijelazi slovenske granice u porastu za preko 70 posto te da migranti većinom dolaze iz zapadne Bosne, najprije u Hrvatsku, a onda u Sloveniju, odakle slovenska policija veliku većinu vrati.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, inače izrazito kritičan prema hrvatskoj politici prema ilegalnim migrantima, složio se s potrebom obuzdavanja ilegalnih migracija i bolje kontrole granica, ali i dodao kako pitanje ilegalnih migracija treba rješavati u prvom redu u zemljama odakle oni dolaze.



Prema njegovim riječima, ne može se  i dalje postupati tako da Slovenija nezakonite migrante vraća u Hrvatsku, a Hrvatska onda u BiH, nego su potrebna sustavna rješenja u suradnji sa svim zemljama kroz koje migranti prolaze.

“Zaključili smo da ćemo zajedno intervenirati prema institucijama nove Europske komisije da se pitanje migracija riješi na zadovoljavajući način i to ondje gdje on i nastaje”, kazao je Komšić.

Zanimljivo, uoči razgovora na kojima su zaključili da treba postrožiti granične kontrole i rješavati probleme migracija gdje nastanu, predsjednik Slovenije i članovi predsjedništva BiH u Ljubljani su otvorili “klupu prijateljstva”. Zašto je kao simbol prijateljstva izabrana baš klupa, nije poznato.

“Tijekom službenog posjeta Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sloveniji, predsjednik Republike Slovenije te predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine otkrili su klupu prijateljstva na Kongresnom trgu”, pohvalio se Pahor na Twitteru.

Bosna i Hercegovina na putu u Europsku uniju

U razgovorima s Pahorom bilo je riječi i aktualnoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regiji, a slovenski predsjednik je izrazio spremnost na svesrdnu pomoć BiH na njenom europskom putu.

“Europska perspektiva BiH vrlo je važna kad se radi o proširenju Unije i tome treba posvetiti punu pozornost”, kazao je nakon razgovora Pahor te podsjetio na napore svoje zemlje na otvaranju europske perspektive zemljama u regiji preko procesa Brdo-Brijuni.
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Komšić kazao je da je zadovoljan što BiH u Sloveniji ima “velikog prijatelja” u procesu eurointegracija, a član Predsjedništva Džaferović založio se za pokretanje inicijative prema Europskoj komisiji kojom bi se proširenje na zapadni Balkan stavilo u njen fokus.

Treći član Predsjedništva Milorad Dodik kazao je da su poruke Europske unije prema BiH trenutno dobre i da ne bi trebalo stvarati međusobne sporove koji bi narušili konsenzus o putu prema  EU-u.

Komentari