Ceh ugostitelja HOK-a: Ugostitelji se nalaze u teškom položaju, ali prosvjedne akcije nisu rješenje

Duje Klaric / CROPIX

Razumijemo težak položaj ugostitelja u Hrvatskoj, ali u ovom trenutku prosvjedne akcije nisu način rješavanja neizvjesne situacije u kojoj se ovaj sektor nalazi, poručio je u četvrtak Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) reagirajući na prosvjednu akciju ugostitelja Kvarnera i Istre.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a stava je da prosvjedna akcija “5 do 12” u organizaciji Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, uz podršku Nacionalne udruge ugostitelja i udruge Glas poduzetnika, u ovom trenutku nije način rješavanja teškog i neizvjesnog stanja u kojem se zatekao ugostiteljsko-turistički sektor kao izravne posljedice epidemije koronavirusa, navodi se u priopćenju.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a apsolutno razumije težak položaj u kojem se nalazi ugostiteljsko-turistički sektor, ali pritom i naglašava “da su dosadašnje mjere usmjerene na način rada ugostiteljskih objekata, kao i mjere pomoći sektoru, rezultat dobre suradnje Ceha s Ministarstvom turizma i sporta, Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje i Nacionalnim stožerom RH”.

“Štoviše, dobra suradnja rezultirala je i najnovijim mjerama Vlade RH s ciljem očuvanja radnih mjesta do 31. prosinca 2020., novim kreditima za likvidnost i opstanak poslodavaca te ostalim olakšicama važnim za poslovanje obrtnika, mikro i malih subjekata u ugostiteljsko-turističkom sektoru”, tvrde iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.



Podsjećaju i da je Ceh aktivno sudjelovao u donošenju preporuka i mjera za početak rada ugostiteljskih objekata nakon lockdowna na proljeće, a sve kako bi sačuvali zdravlje gostiju i djelatnika, omogućili rad u ugostiteljskoj djelatnosti i osigurali opstojnost cjelokupnog sektora.

Smatraju također da su te preporuke i mjere omogućile dobru turističku sezonu u ovakvim izvanrednim okolnostima.

Naglašavaju i da su kao jedna od najstarijih strukovnih asocijacija, koja okuplja oko 15.000 članova, i do sada prijedlozima struke i Ceha ugostitelja utjecali na Vladu RH pri rješavanju probleme s kojima se susreće ugostiteljsko-turistički sektor.

“Stoga namjeravamo kao partner Ministarstva turizma i sporta i dalje inzistirati na provedbi zahtjeva sektora ugostitelja, između ostalog definiranim i u zaključcima sa zadnjeg Kongresa ugostitelja, a prvenstveno se to odnosi na smanjenje PDV-a na 13 posto za kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića, priznavanje troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu i ukidanju poreza na potrošnju”, zaključuje se u priopćenju Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

Više od 600 ugostitelja Kvarnera i Istre danas je u 11 sati i 55 minuta zatvorilo svoje ugostiteljske objekte na jedan sat kako bi upozorili na poteškoće s kojima se susreću zbog restrikcija koje je donio koronavirus i zatražili pomoć kako bi opstali i dočekali iduću sezonu, a uz ostalo su zatražili preferencijalnu stopu PDV-a na hranu odnosno za jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino, kao i osiguranje pristupa kreditima za likvidnost i investicije kod komercijalnih banaka, HAMAG-a i HBOR-a.

Komentari