Čavrak: Vlada nije iskoristila naš plan za revitalizaciju, tražili su da potpišemo da nećemo javno govoriti

Screenshot N1

Vladimir Čavrak s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te autor plana za revitalizaciju Banovine, govorio je o situaciji nakon petrinjskog potresa.

Čavrak tvrdi kako ga ne iznenađuje to što su ministri osam mjeseci nakon potresa došli najaviti javne radove, kao ni činjenica da USKOK istražuje bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića.

“Javni radovi se najavljuju sad osam mjeseci nakon potresa. To je trebalo učiniti nakon mjesec dana, nakon prve konsolidacije jer je bilo jasno koja je veličina problema. Ali dobro, dobro je da se i nakon osam mjeseci reagira. Što se tiče izvida USKOKA, bojim se da je to tek mali dio onoga o čemu se špekulira na terenu”, kometirao je Čavrak za N1.

Razlika između obnove i revitalizacije

I sam je stanovnik mjesta kod Siska – Letovanaca, a Vladi je ponudio svoje usluge.“Ponudio sam Plenkoviću ono što znam i čime se bavim 30 godina, on je to prihvatio. Radili smo program revitalizacije. Velika je razlika između revitalizacije i obnove. Kako sam razumio, proces obnove odnosi se na ono što je 29. prosinca bilo zatečeno, a proces revitalizacije komplementaran je procesu obnove i bez njega nema obnavljanja na tom području. Taj prostor je depopuliran i nerazvijen zbog toga što nakon rata nije napravljen proces revitalizacije”, pojasnio je Čavrak.

Njegov tim napravio je dokument Program revitalizacije pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom.

“Ministarstvo regionalnog razvoja i mi bitno se razlikujemo u ocjeni stanja. Sisak i Banovina regija su koja se nalazi na 42 posto prosjeka BDP-a stankovnika EU-a. Spadaju u jednu od najnerazvijenih regija. Regija koja je doživjela ogromna stradanja u ratu koja nisu kompenzirana u razdoblju prethodnih 25 godina i na to je došao potres. Štete su procijenjene na 37 milijardi samo na području Sisačko-moslavačke županije, što je 300 posto BDP-a te županije”, istaknuo je.

‘Vlada ne vidi koliko je stanje na Banovini duboko i dramatično’

Uvjeren je da Vlada ne vidi koliko je stanje duboko i dramatično.

“To vam je isto kao da rak liječite kamilicom. Tamo je potreban dubinski zahvat. Područje zatečeno potresom je demografski ispražnjeno. Ako se ne učine iznimno veliki koraci, stanovništvo nema motivacije ni interesa ostati na tom prostoru”, kaže.

Vlada na kraju nije iskoristila njegov plan za revitalizaciju Banovine, a prijepor Vlade i njegovog tima postao je javan.

Vlada je poslala priopćenje u kojem kaže da se on sam ponudio te da je radio analizu, ali ne i program.

“Suština je vrlo jednostavna. 1. ožujka na temelju odluke ministrice Tramišak potpisali smo ugovor o autorskom djelu s ministrom Ćorićem. Po odluci od 14. siječnja zadužena su dva ministarstva. Cijelo vrijeme komunicirali smo s dva ministarstva”, govori Čavrak

Dodaje i da su napravili detaljan i sveobuhvatan program te kako ima dojam da Ministarstvo regionalnog razvoja nema kapaciete za ozbiljnu raspravu.

‘Bio bih sretan da cijela Hrvatska vidi program’

“Bio bih sretan da su program objavili da ga cijela Hrvatska vidi. Oni su nama ponudili ugovor koji nismo htjeli potpisati – da ne smijemo nikada nigdje javno govoriti što je bio predmet ugovora, o tom programu niti o aktivnostima naručiteljima. Da smo ga potpisali, mi kao sveučilišni profesori, znanstvenici, a na kraju i građani, ne bismo smjeli javno govoriti o revitalizaciji Banovine”, otkrio je i poručio:

“Nije dovoljno dubinski shvaćen problem s kojim smo mi na Banovini suočeni.”

Komentari