Carinici nisu htjeli pustiti petero prijatelja iz Hercegovine s kamp kućicom za stradale čak ni nakon molbi policije

Ilustracija Foto:Dusko Jaramaz/PIXSELL

Petorica prijatelja iz Ljubuškog krenula su prema Petrinji s kamp kućicom, hranom, vodom i ostalim potrepštinama, ali ih carinici nisu pustili. Bezuspješno su pokušali prijeći čak tri granična prijelaza u noći sa subote na nedjelju.

Problem je bio to što je vlasnik negdje zametnuo papire, pa su su dva dana prije pokreta na put otišli na granični prijelaz Nova Sela, objasnili situaciju i sve dogovorili. Rečeno im je da donesu broj šasije kako bi carinici mogli provjeriti s Interpolom da nije ukradena.

Krenuli su u subotu navečer i kad su došli na spomenuti granični prijelaz carinik s bosanskohercegovačke strane htio im je naplatiti prekršaj, no uspjeli su ga uvjeriti kako je riječ o pomoći stradalima, kako su objasnili za Novu TV.

Ipak s hrvatskim carinicima nisu imali sreće. Carinik im je rekao da ih ne može pustiti i da je kasno da zove šefa. “Nismo shvatili zbog čega ne može, kad smo sve unaprijed provjerili i dogovorili. Pa ne vozimo mi kućicu sebi na more”, ističu te dodaju kako su već kontaktirali s ljudima kojima kućica treba.



Carinici se ne javljaju

Uputili su se na prijelaz Orahovje, no ni tamo nisu uspjeli prijeći jer je carinik dobio uputu od kolege s prijelaza Nova Sela. Odlučili su krenuti na prijelaz Vinjani Donji, ali situacija je bila ista. Uzaludno su objašnjavali da žele pomoći i zato voze kamp kućicu prema potresu pogođenom području.

Carinici na graničnim prijelazima nisu se javljali, ali iz granične policije su rekli kako mogu prijeći granicu. “Dobili smo uputu od Stožera civilne zaštite da sva humanitarna pomoć za Petrinju i Glinu može proći uz naputak da se najprije moraju javiti u Zagreb na Velesajam. Hoće li oni tako napraviti ili će otići ravno u Petrinju, na njima je”, rekao je granični policajac, ali on nije mogao donijeti konačnu odluku. 

Okupilo se još njegovih kolega, pokušali su uvjeriti carinika da postoji formular koji treba popuniti i da ih propusti, ali nije popuštao.

Oko tri sata u noći petorica prijatelja odlučili su se vratiti i pokušati ujutro kad se promijeni carinik. Nije im se posrećilo jer je na granici bio isti carinik, pa su odlučili pričekati, ali ni oni koji su došli u drugu smjenu nisu ih pustili.

Ministarstvo financija provjerava taj slučaj i radi na tome, kako doznaje Nova TV.

Komentari