CARIGRADSKI PATRIJARH BARTOLOMEJ: Još jednom pozivamo na neposredno okončanje bratoubilačkog rata, koji, poput svakog rata, potkopava ljudsko dostojanstvo

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej, duhovni poglavar pravoslavnih kršćana, pozvao je noćas na otvaranje humanitarnih koridora u Ukrajini, gdje se “odvija neopisiva ljudska tragedija”. Bartolomej, koji je ranije pozivao na okončanje rata u Ukrajini, rekao je da se nada da će ovogodišnji Uskrs biti “poticaj da se otvore humanitarni koridori, slobodni prolaz do zaista sigurnih područja za tisuće ljudi opkoljenih u Mariupolju”, prenosi Index.hr.

“Isto se odnosi i na sve druge pokrajine u Ukrajini, gdje se odvija neopisiva ljudska tragedija… Još jednom pozivamo na neposredno okončanje bratoubilačkog rata, koji, poput svakog rata, potkopava ljudsko dostojanstvo”, rekao je Bartolomej nakon uskršnje liturgije u Istanbulu, gdje mu je sjedište.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, čija je podrška za “posebnu vojnu operaciju” Moskve u Ukrajini šokirala mnoge kršćane, jučer je rekao da se nada da će rat uskoro završiti, no ponovno ga nije osudio.

Bartolomej, duhovni poglavar oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu, 2019. godine je Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi dodijelio autokefalnost, čime ju je učinio neovisnom, a čemu se Rusija snažno protivila.Komentari