Carić: Jednom kad ste se izložili internetu, povratak podataka je praktično nemoguće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ukradeno je 500 milijuna Facebookovih zapisa, koji uključuju brojeve telefona, e-mail adrese, rođendane i druge osobne podatke. S obzirom da je među tim podacima 660 tisuća hrvatskih korisnika, postavlja se pitanje što čovjek danas može napraviti u slučaju da želi izbrisati neke podatke ili se u krajnjem slučaju u potpunosti želi maknuti sa društvenih mreža? 

O tome smo razgovarali s informatičkim stručnjakom Lucijanom Carićem.

“Ne znam bi li se netko danas želio u potpunosti maknuti sa svih društvenih mreža. Podatke koje ste predali na internet je iznimno teško povratiti jer vi jednom kad te podatke predate više njima ne raspolažete”, upozorava naš sugovornik.

Povratak podataka je praktički nemoguć

Dodaje kako korisnik ne zna na koji način taj kome je dao podatke, tim podacima raspolaže.



“Oni mogu u najboljoj namjeri napraviti nekakvu pogrešku, mogu napraviti pogrešku kod deaktiviranja, pa recimo podaci koje ste zatražili da budu maknuti i koji su objektivno maknuti, negdje i dalje ostanu. Jednom kad ste se izložili internetu, povratak podataka je praktično nemoguće”, kaže Carić.

“Može doći do nekog manjeg ili većeg zaborava tih podataka jer se dolazi do određene reciklaže, zasićenja, stari podaci se mijenjaju novima i jednostavno neke podatke proguta vrijeme, ali ako se netko potrudio te podatke sačuvati, oni ostaju trajno”, rekao nam je naš sugovornik.

Dodaje kako štogod napravili, ne možete od njih pobjeći.

“To je problem. Morate ga biti svjesni, pogotovo ga morate biti svjesni ako nekakve intimne podatke, informacije, koje ne biste željeli dijeliti s velikim brojem ljudi, nepažljivo koristite prema trećim stranama, drugim stranama i prema raznim društvenim mrežama ili servisima, da vam se to može ozbiljno razbiti o glavu”, kaže.

Podsjeća kako je bilo više takvih primjera gdje jednom kada stvari izađu van, više ih ni na kakav način ne možemo zaustaviti.

“Jer čak ako ti podaci nestanu s nekakvih servisa, to ne znači da ih netko i dalje nema doma ili u svojim arhivama i da ih se može u nekakvom pogodnom trenutku ili čisto iz zabave ili bilo kojeg drugog razloga, opet staviti na raspolaganje˝, rekao je Carić naglasivši da bijega nema kada se izlažete internetu i naveo koje su mogućnosti koje su ograničene.

Podaci potrebni kako bi se omogućila funkcionalnost

“Ono što možete je da svoje podatke za pristup čuvate. Nekad je jako teško ograničiti količinu podataka koju dajete. Znate da postoje sustavi koji slanjem koda sms, omogućuju da validirate svoj identitet ili da povratite account ako je došlo de nekakvog problema, do gubitka lozinke, neko vas je provalio ili slično”, kaže.

Dodao je kako je u takvom je slučaju jako teško izbjeći dati svoj mail, ime prezime, telefonski broj, broj kreditne kartice, računa, itd.

“Nekada su ti podaci potrebni da bi se omogućila nekakva funkcionalnost, učinila nekakva usluga i onda opet o toj trećoj strani, o tome kako ona privodi pravila sigurnosti, zavisi što će biti s vašim podacima. U zadnje vrijeme postoji pritisak na one koji imaju tuđe podatke, pogotovo oni koji imaju tuđe ključne podatke, da paze što s njima rade, da koriste određene mjere zaštite, da rade provjeru tih mjera zaštita, ali to je više deklarativno i na krivi način se tome prilazi tako da od tog neće biti baš jako velika korist˝, zaključio je Carić za Otvoreno.

Komentari