Capakova zamjenica: Nema nepravilnosti nego postoje razni kanali za naručivanje

Foto: Damir Krajac/Cropix

Na pitanje zašto je onda uopće platforma ‘Cijepise’ naručivana, Marija Bubaš, istaknula je da će cijepljenje trajati dugo, tehnologija će ići naprijed, pa će tako i ta platforma povezivati dijelove cijelog sustava, kako bi bila nacionalna platforma, a ne pojedinačna, županijske ili neki niže razine.

Marija Bubaš iz HZJZ-a rekla je u ponedjeljak vezano za kampanju cijepljenja protiv Covida, da nema nepravilnosti nego postoje razni kanali za naručivanje – putem besplatnog broja telefona, pozivnih centara županijskih ZJZ-a, liječnika obiteljske medicine, platforme Cijepise.

Barem jednu dozu cjepiva primilo je 630.000 građana Hrvatske, kampanja cijepljenja protiv koronavirusa se nastavlja, a zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Bubaš u Dnevniku HTV-a komentirala je teškoće u provođenju cijepljenja kao i tvrdnje liječnika obiteljske medicine da je platforma Cijepise doživjela krah i da su se u nekoliko županija prestali prijavljivati putem platforme.

Ocijenila je kako je dobro da su građani za cijepljenje naručeni preko liječnika obiteljske medicine, dodavši da u nekim zemljama niti ne postoje platforme za naručivanje cijepljenja, a naručuju i cijepljenje provode isključivo liječnici obiteljske medicine.



“Normalno je da u ovom drugom valu naručuju liječnici obiteljske medicine”, rekla je Bubaš.

Na pitanje zašto je onda uopće platforma ‘Cijepise’ naručivana, istaknula je da će cijepljenje trajati dugo, tehnologija će ići naprijed, pa će tako i ta platforma povezivati dijelove cijelog sustava, kako bi bila nacionalna platforma, a ne pojedinačna, županijske ili neki niže razine.

Hrvatska sudjeluje u testnoj fazi COVID-putovnice

“Hrvatska sudjeluje u testnoj fazi digitalnog zelenog certifikata, odnosno COVID-putovnice, i zato na jednom mjestu moramo imati objedinjene sve podatke, što ne bi moglo funkcionirati da takva nacionalna platforma ne postoji”, rekla je.

Kazala je da nepravilnosti ne postoje, nego postoje razni kanali za naručivanje, putem besplatnog broja telefona 0800 0011, pozivnih centara županijskih Zavoda za javno zdravstvo, liječnika obiteljske medicine, platforme Cijepise.

Napomenula je da će cijepljenje radno aktivnog stanovništva, cijepljenje sigurnosnih službi i turističkih djelatnika, koje je već počelo, biti organizirano upravo putem tih raznih kanala, zatim izravnim kontaktiranjem tvrtki te cijepeći na lokacijama pojedinih tvrtki ili na mjestima masovnih cijepljenja, a manji poslodavci, do 50 zaposlenih, bit će naručivani i u županijske zavode, na kojima je da naprave svoje planove za provedbu cijepljenja.

” Dolazi dovoljno cjepiva, problema ne bi trebalo biti”, dodala je Bubaš.

Komentirala je i visoke brojke zaraženih, koje ipak posljednjih dana stagniraju. Upitana kada će broj zaraženih početi padati, Bubaš je kazala da je već jučer pad primijećen i nada se da će se taj trend nastaviti.

“To ovisi o puno faktora, a najveći je pridržavanje epidemioloških mjera. Neki odbijaju, zbog ljepšeg vremena, pridržavati se mjera. Nadam se da će ih se građani pridržavati i odlučiti se na cijepljenje te dolaziti na cijepljenje onda kada su pozvani”, zaključila je.

Komentari