Capak: Treba pričekati sve informacije o učinkovitosti cjepiva AstraZenece

Krunoslav Capak Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak kako treba pričekati završetak kliničkih ispitivanja i sve informacije o učinkovitosti cjepiva AstraZenece i oksfordskog sveučilišta, za koje je danas objavljeno da je učinkovito 70 posto. 

“To je preozbiljna informacija. Prije nekoliko sati objavljen je podatak da je učinkovitost cjepiva 70 posto, a kasnije je AstraZeneca tražila demantij te informacije, da se radi o 90 – postotnoj učinkovitosti. Pričekao bih jer službeno nisu objavili rezultate završetka kliničkih ispitivanja”, kazao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Produljit će se trajanje imuniteta s tri na šest mjeseci

Rekao je kako se Hrvatska priključila svim zemljama EU-a koje su ušle u zajedničku nabavu, a tada nije bilo podataka o učinkovitosti tog cjepiva. U Hrvatsku bi trebalo stići 2,7 milijuna doza tijekom sedam mjeseci, nakon što počne distribucija.

Capak je najavio kako će se, s obzirom na nove znanstvene spoznaje, produljiti trajanje imuniteta na covid-19 s tri na šest mjeseci.


“Kad smo donosili odluku o trajanju izolacije u literaturi je bilo da imunitet traje tri mjeseca. U ovom momentu imamo druge informacije. Naručili smo od stručnjaka epidemiološke struke da nam predoče znanstvena istraživanja koja se odnose na to. Na sljedećoj sjednici ekspertne skupine će se o tome raspravljati. Produžit će se trajanje imuniteta jer imamo podatke da traje šest mjeseci”, rekao je Capak.

Naveo je kako je u Hrvatskoj prije tjedan dana bilo 1313 zaraženih, a prije dva tjedna 1529, pa u ovom trenutku imamo 886 zaraženih na 100.000 stanovnika, po čemu smo na 24. mjestu među zemljama EU-a.

Po mortalitetu smo na 13. mjestu, a po podacima Svjetske zdravstvene organizacije mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi, dok je pozitivnih među ukupno testiranima 29 posto, rekao je Capak.

Komentari