CAPAK: Svi su na taj pad novooboljelih mislili da je epidemija gotova

Luka Stanzl/PIXSELL

Rast broja zaraženih komentirao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Krunoslav Capak je rekao kako se nalazimo na jednom silaznom kraku petog vala od 27.1. koji se jako brzo spuštao, a imali smo u nekim tjednima čak 50 postotno smanjenje broja oboljelih.

– U zadnjih deset dana imamo jedan blagi porast broja novooboljelih. Krenulo je sa svega nekoliko postotaka, sad je to već više od 20 posto u odnosu na prošli tjedan, što znači da se broj novooboljelih povećava. Razlozi tome su brojni. Najvažnije je što imamo tu novu varijantu BA.2, koja je nešto zaraznija od klasičnog omikrona. Karakteristika ovog virusa je da stalno mijenja genetski materijal i time dobiva neke nove karakteristike koje ometaju naš imunološki sustav koji je stekao imunitet kroz bolesti ili cijepljenje funkcionira kako treba. Tako je i s ovim BA.2 koji se nešto brže širi i već je u zapadnoj Europi dominantan i ima ga puno i kod nas. Nije skroz dominantan, ali ima ga puno, rekao je.

Drugi razlog je po Capaku to što smo se svi skupa malo opustili.



– Svi su na taj pad novooboljelih mislili da je epidemija gotova, plus što je omikron bio blaži, nego što je bila delta ili kentski soj. Nešto smo i popustili mjere, ali ne može se reći da je to efekt popuštanja mjera, nego ne pridržavanja postojećih mjera. Vratila se hladnoća pa su ljudi više bili u zatvorenom prostoru. Nakon jedne kratke pauze je ponovno počela škola, tako da su to sve faktori koji su doprinijeli tom porastu koji nije izoliran u Hrvatskoj, nego je u čitavoj Europi takav, rekao je.

Komentari