Capak: Prošli tjedan ugradio sam četvrti stent. Farmaceutska industrija nas je sve prevarila

Krunoslav Capak Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je kako mu je protekla godina bila teška. Teža od rata, rekao je, a članovi stožera primali su i prijetnje smrću.

“Bio sam u ratu, u svim zdravstvenim krizama, u poplavama… ali ovo je bilo strašno. I, još je. Epidemiologa ima kod nas malo, a uslijedio je ogroman posao. Odgovornost. Nemoć. Radili smo po petnaest sati svakodnevno”, otkrio je u intervjuu za Jutarnji list.

Kaže da mu je godina počela dobro jer je bio u SAD-u gdje mu se rodila treća unuka. Već tada je čuo vijesti o pojavi virusa u Wuhanu. Dan nakon što je sletio u Zagreb, čuo se s povjerenicom EU za zdravstvo. Tada mu je, kaže počela, najnapornija godina u životu.

Priznao je kako su mu 2019. ugradili stentove, ali da osim toga i stresa nema niti jedan rizični faktor – ne puši, nema povišeni tlak ni lipide u krvi.



“Prošli tjedan sam bio u ‘Magdaleni’ pa su mi ugradili četvrti stent. Znate, taj moj posao izaziva ogroman stres. Strašan pritisak na čitav organizam”, rekao je.

Capak se dotakao i cjepiva, navevši kako nisu sva potpuno jednaka, ali da sva postižu cilj. No nema ih dovoljno.

“Farmaceutska industrija nas je sve prevarila. Prve, najvažnije, očekivane doze cjepiva su očito prodali nekome drugome. To je priznala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Rekla je da je Unija previše vjerovala farmaceutskim industrijama.

U Hrvatskoj od korone dosad preminuo 21 liječnik

Ugovori Unije i farmaceuta su potpisani, ali cjepivo nije stiglo u obećanoj količini. Dobili smo samo 16.800 doza Moderne… a naručili smo milijun doza! Pfizer smo dobili 100.000 do sada. Astra Zenece oko 40.000. Sve skupa tek nešto više od 200.000 doza. A, i to je kasnilo”, kaže Capak.

Odgovorio je i na pitanje kad će biti gotova epidemija.

“Siguran sam da će nam na početku ljeta biti puno lakše. Nepredvidljiva je točna prognoza. Ipak, ako baš hoćete, mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine.

Otkrio je da je u Hrvatskoj od korone dosad preminuo 21 liječnik. Nazvao ih je herojima koji su žrtvovali svoj život za sve ostale, prenosi Jutarnji list.

Komentari