Capak predstavio prvi vodič “Povratak zdravlja i snage nakon COVID-19”

Bruno Konjevic / CROPIX

HZJZ predstavio je prvi vodič “Povratak zdravlja i snage nakon COVID-19” u kojem su detaljno opisani najčešći Post-COVID simptomi i načini oporavka.

Post-COVID stanje javlja se kod osoba s vjerojatnom ili potvrđenom zarazom SARS-CoV-2 u anamnezi, obično tri mjeseca od početka bolesti, sa simptomima koji traju najmanje dva mjeseca i ne mogu se objasniti alternativnom dijagnozom.

Mnogi se ljudi osjećaju bolje za nekoliko dana ili tjedana, a većina će se potpuno oporaviti unutar 12 tjedana. No, kod nekih simptomi mogu trajati dulje.

Uobičajeni simptomi uključuju umor, otežano disanje i kognitivnu disfunkciju…– U 2021. godini toga nije bilo puno jer je to bila nova bolest i nije se puno znalo o njoj. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti smo zabilježili 12 tisuća dijagnosticiranih postcovid, a u 2022. u svega dva i pol mjeseca dokle imamo podatke je zabilježeno dvostruko više, 24 tisuće slučajeva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rekao je prilikom predstavljanja ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Komentari