Capak pojasnio nove mjere za ugostitelje i najavio novi rekordni broj zaraženih

Screenshot

Ugostiteljima je zabranjeno raditi poslije ponoći, uvode se covid redari, nema plesa na svadbama, jedan posjetitelj smije biti na četiri četvorna metra prostora – neke su od novih mjera kojima se želi spriječiti širenje koronavirusa.

U Gradu Zagrebu obavezno je korištenje maski za lice i na otvorenom gdje nije moguće održati fizičku udaljenost od dva metra. U emisiji “U mreži Prvog” na Hrvatskom radiju gostovali su ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut i predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Na početku emisije Krunoslav Capak komentirao je nove mjere, zbog kojih se podiglo jako puno prašine.

“U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstaviti preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti”, ističe.



Dodaje da se nada da novih restrikcija neće biti, osim “korekcije par sitnica” te da bi nakon toga mogli imati stagnaciju i pad broja oboljelih.

“Jednostavno, zbog rasta oboljelih, sada moramo uvoditi mjere”, kaže.

Vedran Jakominić ispred ugostitelja je rekao da zahvaljuje i Capaku i Trutu na trudu dodajući da su u nazavidnoj poziciji i da razumije da je njihova pozicija teška.

“Ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu imali ove mjere na stolu, duboko smo razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatramo da je izdano povjerenje s ovakvim donešenim mjerama. Mi smo praktično zatvoreni, “de jure” nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu, ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi. To je donešeno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi, sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi, to je jako daleko od rentabilnosti”, pojasnio je te pozvao na održavanje još jednog hitnog sastanka jer je zadovoljstvo među ugostiteljima ogromno.

Capak je potom pojasnio zašto je donesena mjera od 4 kvadratna metra po osobi.

“Mi smo morali donijeti neku granicu. 4 metra kvadratna vam je 2×2, i ako vi stojite u sredini toga kvadrata, vaša udaljenost od onoga koji u sljedeća četiri kvadrata, jest dva metra. Mi to možemo smanjiti na 1,5 metar, ali se u noćne klubove i kafiće na 400 kvadrata, trpalo 500 ljudi. Pogledajte snimke koje stalno dobivamo. Donijeli smo granicu od 4 kvadrata, koja je možda restriktivna, možemo razgovarati o tome da to promijenimo”, istaknuo je Krunoslav Capak za HRT.

Capak je još jednom govorio o tome kako Hrvatska želi spriječiti češki scenarij.

“Ne mislimo da je to normalno da se ne pleše na svadbi, to je nenormalno, ali moramo donijeti mjere ako ne želimo eksponencijalni rast, ako ne želimo ono što se dogodilo Češkoj. Prije tri tjedna su imali 600 zaraženih po danu, propustili su na vrijeme donijeti prave mjere i 10 puta je skočio broj zaraženih. Ako se smiri situacija, vraćat ćemo aktivnosti, ovo je privremena mjera dok ne smanjimo broj oboljelih”, rekao je Capak.

Također je rekao da još nema brojku za danas, ali je spomenuo da su do jučer navečer imali brojku koja ukazuje na rekord.

“Mi smo uvijek za konstruktivan dijalog, neka svi koji se osjećaju ugroženima napišu mjere za koje misle da misle da mogu spriječiti rast zaraženih. Nismo mi na silu donosili mjere”, poručio je Capak.

Komentari