Capak: Po 14-dnevnoj incidenciji Hrvatska na šestom mjestu u EU-u

Krunoslav Capak Foto: Screenshot

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519. Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe. Nacionalni stožer civilne zaštite u podne održava konferenciju za medije.

Aktualna situacija s koronavirusom, moguće popuštanje mjera od 1. veljače, samo su neke od tema o kojima će govoriti članovi Stožera.

Capak je rekao da je u zadnja tri tjedna zabilježen pad broja novozaraženih.



“Ako gledamo tjedni pad, u tjednu prije ovoga tjedna smo imali 4905 novooboljelih, dok smo u zadnjih tjedan dana imali 3926 novooboljelih, što je 20-postotni pad. Incidencija je 216, na prvom mjestu Sisačko-moslavačka županija, a najnižu incidenciju ima Istarska županija”, rekao je Capak, dodavši da je Hrvatska na šestom mjestu u Europskoj uniji po 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika, a što se smrtnosti tiče, Hrvatska je na 20. mjestu.

“Do jučer smo potrošili 69 tisuće doza cjepiva. S dvije doze cijepljeno je 11.907 ljudi”, dodao je.

“Mi smo skupa sa svim drugim zemljama EU-a ušli u pregovore s proizvođačima cjepiva i ugovor kaže da Hrvatska ne može bilateralno pregovarati s proizvođačima, dokle god Europska unija s njima pregovara”, rekao je Capak.

Što se drugih proizvođača tiče, oni zahtijevaju drugačiju proceduru registracije, dodao je.

“To bi zahtijevalo jedan proces registracije i prije svega njihov zahtjev da se to registrira. Mi zasad ne planiramo ući u razgovore s drugim proizvođačima, prije svega zato što smo se dogovorili s EU-om da idemo s njima, a drugo, nadamo se da će se to što prije ispraviti i da će isporuke krenuti barem djelomično onako kako je najavljeno”, rekao je Capak.

Capak je dodao da je u sljedeća četiri tjedna, zbog problema s isporukom, Hrvatskoj od strane Pfizera uskraćeno gotovo 14 tisuća doza cjepiva. “Nadamo se da će nakon toga isporuka biti planirana, da ćemo uhvatiti ritam onda. Količine koje obećava AstraZeneca su puno veće nego Pfizerove, prva je sredinom drugog mjeseca”, kazao je.

O popuštanju mjera

Što se tiče popuštanja mjera, Capak je rekao da oni nisu niti rekli da će popustiti mjere. “Mi za sada nismo ni dogovorili da popuštamo mjere, razgovori su u tijeku. Ako dođe novi soj opasnost za pogoršanjem situacije je veća i naravno to će imati utjecaj na naše odluke”, rekao je Capak.

Komentari