Capak otkrio rezultate probne svadbe i domjenka ‘Blizu smo stare normale’

Stožer/Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o rezultatima pilot-projekta svadbe i zabave. Stožer je govorio i o cijepljenju, mjerama te covid putovnicama.

Capak je rekao kako su svi sudionici domjenka i svadbe negativni na koronavirus.

“Jedan je bio projekt poslovni event, bilo je 86 osoba koje su ušle jer su dobile dvije doze. Svi oni su negativni na PCR testu. Drugi pilot-projekt je svadba na kojoj je 25 osoba ušlo kao cijepljenje s dvije doze, 27 preboljelih i 58 s negativnim testom. Oni su jučer testirani i nemamo nijedan pozitivan rezultat. Ovo nam pokazuje da se na takvim događanjima nije dogodila zaraza. Imamo već takve rezultate koji su objavljeni u svjetskoj literaturi, da se vidi kako ta mogućnost koju nam novi instrument, dakle cjepivo, preboljeli i testirani, omogućava da okupimo ljude na tragu starog normalnog”.

Dodao je kako je ovo dokaz da možemo na taj način, ako pustimo samo one koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani, organizirati takve događaje, da smo blizu one stare normale.



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o covid putovnicama, odnosno digitalnim zelenim potvrdama.

“Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da sva ova rješenja na EU razini, da čim prije budemo spremni za njezinu primjenu. Naš test je bio prvi i prvi smo ga uspješno prošli, ne zato što smo bili prvi po redu, nego neki nisu bili spremni. Taj dio smo mi odradili i spremni smo. Ono što je objavljeno su zakonodavni akti na razini EU. Bitno je da potvrde nisu putni dokumenti, to su potvrde koje za svaku osobu mogu na vjerodostajan način potvrditi da je osoba preboljela, da je cijepljenja ili testirana. Ljudi koji se ne mogu cijepiti, neće morati plaćati testiranje”.

Dodao je da iako odluka ide 7. lipnja, ne sprječava nas da ih koristimo i ranije.

“Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama, postojeće istječu 30. svibnja. Do tada ćemo vidjeti u kojem smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala da bismo bili u situaciji otvoriti djelatnosti za koje se možda i nismo nadali dok nam nije krenulo cijepljenje, a onda i ova tehnička rješenja”.

Komentari