Capak otkrio cijenu cjepiva protiv gripe i kad stiže: Pacijenti će se moći cijepiti u nekim ljekarnama

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Povodom obilježavanja Svjetskog dana ljekarnika na konferenciji za medije predstavljena će biti javnozdravstveno – edukativna kampanje #PREVENCIJA, a ne #KOMPLIKACIJA koja je usmjerena na promicanje mogućnosti besplatnog cijepljenja u Hrvatskoj protiv respiratornih bolesti (s naglaskom na gripu i pneumokoknu bolest).

Medijima su se tom prilikom, uz ostale, obratili Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti

Capak je rekao da dolazak cjepiva protiv gripe očekuju u drugom tjednu desetoga mjeseca. “Tako imamo čvrsto obećanje i takav nam je ugovor s dobavljačem i odmah će krenuti distribucija i cijepljenje”, rekao je Capak.

Objasnio je i da ljekarnici u svom kurikulumu obrazovanja nemaju cijepljenje pa ne mogu cijepiti, ali da su ostvarili suradnju s liječnicima primarne zaštite, gdje u pojedinim ljekarnama, koje imaju prostora za to, liječnik primarne zaštite može doći i cijepiti pacijente.



“Ove godine će cijena cjepiva u ljekarni biti 95 kuna”, rekao je Capak, dodavši da će se pacijenti moći cijepiti u ljekarnama u kojima za to postoje uvjeti.

“Nemaju sve ljekarne prostorne uvjete za to, ali one koje imaju, teže pronađu nekoga tko bi cijepio. Imali smo upit ljekarni da to naši epidemiolozi rade izvan radnog vremena, ali zbog epidemije koronavirusa mi ne možemo preuzeti nove poslove, pa smo im preporučili da se povežu s liječnicima školske i sveučilišne medicine ili da nastave suradnju s liječnicima primarne zaštite”, rekao je Capak, prenosi N1.

Komentari