Capak: Osim pandemije korone imamo drugu pandemiju koju nitko nikada nije proglasio

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

U Zagrebu se održava Okrugli stol s temom – “Treba li Hrvatskoj – Nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti?” Govori se o tome što bi sve trebao obuhvaćati i kako ga implementirati u zdravstveni sustav. Naime, kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti i hospitalizacije u Hrvatskoj te su vodeći javnozdravstveni problem.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je kako se radi o jako važnoj temi na koju je već upozoravao – “da osim pandemije korone imamo drugu pandemiju koju nitko nikada nije proglasio, a to su kronične nezarazne bolesti, na prvom i najvažnijem mjestu su kardiovaskularne bolesti”. Dodao je kako su te bolesti u Hrvatskoj, po smrtnosti i hospitalizaciji – na prvom mjestu.

– Neke zemlje puno bolje stoje, neke lošije. Što se Hrvatske tiče zadnjih 15-20 godina imamo smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, međutim one su i dalje prvi uzrok smrti. Preko 22.000 ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti, izjavila je voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a prim. Verica Kralj.



Komentari