Capak: Oni koji se cijepe AstraZenecom vjerojatno neće morati nositi masku

Krunoslav Capak Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi kako je dosad potvrđeno 11 slučajeva  britanskog soja koronavirusa.

Dodao je da je HZJZ uveo novi screening test, prema kojemu u protekla 24 sata od 17 testiranja ima 10 sumnji na nove slučajeve zaraze britanskim sojem koronavirusa.

“Mi ćemo se sa svim akterima dogovoriti oko toga koliko će tko testova na nove varijante napraviti. Imamo kapacitet da napravimo nekoliko desetaka tih testova”, rekao je na konferenciji Stožera, prenosi N1. 

“Osoba kod koje je nađen novi soj je bila testirana kod nas. To je jedna moguća mutacija koja može pripadati drugim vrstama sojeva. Ne znamo kojem, ja to nikako ne bih nazvao brazilskim sojem, možda je to i hrvatska varijanta, jer su zabilježene određene mutacije”, dodao je.



Navodi kako je ovo prvi put da je brojka dnevnozaraženih veća u odnosu na tjedan prije. “Što se 14-dnevne incidencije na tiče, najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najnižu Istarska županija. U Europskoj uniji Hrvatska je na trećem mjestu, nižu incidenciju od Hrvatske imaju samo Finska i Danska. Po ukupnoj stopi smrtnosti nalazimo se na 19 mjestu od 27 zemalja Europske unije”.

Dalje navodi kako je jako teško procijeniti kad ćemo procijepiti veći dio situacije. “Imamo i osobe koje su preboljele covid. Ne znamo koliko kod tih osoba traje imunitet. Ne znamo ni koliko će trajati imunitet od cjepiva. Kad nam naraste broj imunih neće biti toliko osjetljivih osoba da bi se virus mogao brzo širiti. Očekujemo da će pred ljeto situacija biti puno bolja. Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku”.

Komentari